Czekolada i truskawki to niezawodne połączenie smakowe, dlatego tak chętnie wykorzystywane jest w przepisach. Cieszy się ogromną popularnością, czego dowodem może być ciasto czekoladowe z truskawkami. Poznaj przepis na prosty wypiek, który przyrządzisz w krótkim czasie – także wtedy, gdy znajomi mają wpaść z wizytą.
Ciasto czekoladowe z truskawkami jest intensywne, mimo że w przepisie nie ma ani grama czekolady. Swój mocny smak zawdzięcza dodatkowi kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Lista niezbędnych składników
Do przygotowania ciasta czekoladowego z truskawkami będziesz potrzebować:
- 200 g mąki pszennej (może być orkiszowa)
- 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 200 g drobnego cukru (może być cukier kokosowy)
- 80 g prawdziwego masła
- 4 jajka klasy L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 300 g truskawek (najlepiej świeżych).
Z powyższych ilości upieczesz ciasto czekoladowe z truskawkami o średnicy ok. 23 cm.
Przygotowywanie ciasta krok po kroku
Zanim przejdziesz do właściwych kroków, zadbaj o odpowiednią temperaturę składników – wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
- Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
- Jajka (bez oddzielania żółtek i białek) roztrzep w oddzielnym naczyniu. Dodaj olejek i waniliowy i ostudzone masło, a następnie wymieszaj.
- Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj do całkowitego połączenia się produktów.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie wlej gotowe ciasto. Na wierzchu umieść truskawki, delikatnie wpychając je do środka.
- Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz przez ok. 35 minut.
- Po upływie czasu pieczenia, ciasto czekoladowe z truskawkami pozostaw w formie jeszcze przez 5-10 minut.
- Po delikatnym ostudzeniu zdejmij obręcz i odstaw na kratkę.
Jak udekorować ciasto czekoladowe z truskawkami?
Chociaż ciasto czekoladowe z truskawkami wystarczy tylko oprószyć cukrem pudrem, możesz przygotować polewę. Dzięki temu wypiek nabierze jeszcze bardziej intensywnego smaku.
Polewę szybko przyrządzisz, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Do polewy idealnie sprawdzi się czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel. Musisz jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach, m.in.:
- miska, w której umieszczasz połamaną czekoladę powinna być idealnie sucha
- dno miski nie powinno dotykać powierzchni wody
- nie możesz doprowadzić do wrzenia wody
- staraj się nie mieszać czekolady – powinna rozpuścić się sama.
Tak powstałą polewą czekoladową polej wypiek – niech będzie jednak dobrze ostudzony. Dodatkowo wierzch możesz posypać liofilizowanymi truskawkami.
Ciasto czekoladowe z truskawkami świetnie sprawdza się na każdą okazję, np. w roli poobiedniego deseru. Jego wyjątkowy smak zachwyci także gości, którzy wpadają do Ciebie z wizytą.