Czekolada i truskawki to niezawodne połączenie smakowe, dlatego tak chętnie wykorzystywane jest w przepisach. Cieszy się ogromną popularnością, czego dowodem może być ciasto czekoladowe z truskawkami. Poznaj przepis na prosty wypiek, który przyrządzisz w krótkim czasie – także wtedy, gdy znajomi mają wpaść z wizytą.

Ciasto czekoladowe z truskawkami jest intensywne, mimo że w przepisie nie ma ani grama czekolady. Swój mocny smak zawdzięcza dodatkowi kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Lista niezbędnych składników

Do przygotowania ciasta czekoladowego z truskawkami będziesz potrzebować:

  • 200 g mąki pszennej (może być orkiszowa)
  • 6 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 g drobnego cukru (może być cukier kokosowy)
  • 80 g prawdziwego masła
  • 4 jajka klasy L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 300 g truskawek (najlepiej świeżych).

Z powyższych ilości upieczesz ciasto czekoladowe z truskawkami o średnicy ok. 23 cm.

Przygotowywanie ciasta krok po kroku

Zanim przejdziesz do właściwych kroków, zadbaj o odpowiednią temperaturę składników – wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski.
  2. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu i odstaw do przestudzenia.
  3. Jajka (bez oddzielania żółtek i białek) roztrzep w oddzielnym naczyniu. Dodaj olejek i waniliowy i ostudzone masło, a następnie wymieszaj.
  4. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj do całkowitego połączenia się produktów.
  5. Formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie wlej gotowe ciasto. Na wierzchu umieść truskawki, delikatnie wpychając je do środka.
  6. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz przez ok. 35 minut.
  7. Po upływie czasu pieczenia, ciasto czekoladowe z truskawkami pozostaw w formie jeszcze przez 5-10 minut.
  8. Po delikatnym ostudzeniu zdejmij obręcz i odstaw na kratkę.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z truskawkami?

Chociaż ciasto czekoladowe z truskawkami wystarczy tylko oprószyć cukrem pudrem, możesz przygotować polewę. Dzięki temu wypiek nabierze jeszcze bardziej intensywnego smaku.

Polewę szybko przyrządzisz, rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej. Do polewy idealnie sprawdzi się czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel. Musisz jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach, m.in.:

  • miska, w której umieszczasz połamaną czekoladę powinna być idealnie sucha
  • dno miski nie powinno dotykać powierzchni wody
  • nie możesz doprowadzić do wrzenia wody
  • staraj się nie mieszać czekolady – powinna rozpuścić się sama.

Tak powstałą polewą czekoladową polej wypiek – niech będzie jednak dobrze ostudzony. Dodatkowo wierzch możesz posypać liofilizowanymi truskawkami.

Ciasto czekoladowe z truskawkami świetnie sprawdza się na każdą okazję, np. w roli poobiedniego deseru. Jego wyjątkowy smak zachwyci także gości, którzy wpadają do Ciebie z wizytą.