Jesteś miłośnikiem słodkich przekąsek, który ciągle poszukuje nowych przepisów? Jeżeli tak, to idealnie trafiłeś! Prosta receptura i krótki czas przygotowania to najważniejsze zalety tego jesiennego deseru z dynią i gorzką czekoladą. Sięgnij po te niecodzienne połączenia i odkryj czekoladowy smak na nowo!

 

Ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą to nietypowe połączenie, które z pewnością zaskoczy Twoje podniebienie. Deser ten jest idealny na długie jesienne wieczory. Spróbuj przygotować go raz, a z pewnością przypadnie Ci do gustu. Poniżej znajdziesz przepis.

Składniki na jesienne ciasteczka z dynią i gorzką czekoladą

Najważniejszymi elementami przepisu są jego składniki. Dlatego wybieraj produkty sprawdzone i wysokiej jakości. Zyskasz dzięki temu pewność, że Twoje wypieki będą udane i smaczne. Produkty do jesiennych ciasteczek z dynią i czekoladą są łatwo dostępne, dostaniesz je praktycznie w każdym sklepie.

 

Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować:

  • 50 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80 % E.Wedel,
  • 140 g cukru,
  • 10 g oliwy,
  • 50 ml oleju,
  • 1 laski wanilii,
  • 1 małej dyni,
  • 2 g sody,
  • 2 g soli,
  • 210 g mąki pszennej typu 650,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 5 g cynamonu,
  • 2 g mielonych goździków,
  • 4 g imbiru.

Sprawdź, jak wygląda przygotowanie dyniowych ciasteczek z gorzką czekoladą

 

Przygotowanie ciasteczek jest łatwe i szybkie. Postępuj zgodnie z przepisem – krok po kroku, aby cieszyć się niepowtarzalnym smakiem domowych wypieków.

 

  1. Dokładnie umyj dynię. Przekrój ją na pół, a następnie przy pomocy dużej łyżki wydrąż z niej wszystkie pestki;
  2. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i skrop ją oliwą, a następnie umieść na niej przygotowaną wcześniej dynię;
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C z wykorzystaniem termoobiegu. Włóż blachę z dynią do piekarnika i piecz ją przez 40 minut. Dynia po upieczeniu będzie miękka, dzięki czemu wykorzystasz ją łącznie ze skórką. Wyjmij ją z piekarnika i odstaw na bok do wystudzenia. Zredukuj temperaturę piekarnika do 180°C;
  4. Upieczoną dynię przełóż do osobnego naczynia. Zblenduj dokładnie aż do momentu uzyskania gładkiego puree;
  5. W dużej misce wymieszaj ze sobą olej oraz cukier. Dodaj dynię oraz wanilię. Całość ponownie dokładnie zblenduj;
  6. Przygotuj drugą miskę i umieść w niej imbir, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, mąkę oraz sodę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
  7. Do miski z suchymi składnikami dodaj przygotowane wcześniej produkty z drugiego naczynia i dokładnie ze sobą wymieszaj szpatułką;
  8. Posiekaj Czekoladę Mocno Gorzką 80 % E.Wedel, dodaj ją do miski i ponownie zamieszaj;
  9. Przygotuj blachę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i za pomocą łyżki stołowej nakładaj na niej niewielkie porcje ciasta;
  10. Gotową blachę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

 

Gotowe dyniowe ciasteczka z gorzką czekoladą najlepiej podawać tuż po wyjęciu z piekarnika, kiedy wręcz rozpływają się w ustach. Wystarczy, że przełożysz je na talerz i podasz domownikom. Przestudzone możesz także wziąć do pracy, jako przekąskę do kawy. Smacznego!