Masz ochotę na coś czekoladowego z egzotyczną nutą? W tej roli doskonale sprawdzi ciasto czekoladowo-kokosowe, które z łatwością przyrządzisz we własnej kuchni. Poznaj sprawdzony przepis, który dla podniebienia jest prawdziwą przyjemnością. Smak z pewnością Cię zachwyci.
Potrzebujesz mniej więcej 1 godziny, aby wykonać pyszne ciasto czekoladowo-kokosowe. Odrobinę wilgotne i bardzo miękkie, rozpuszcza się w ustach. Zachwyca od pierwszego kęsa do ostatniego okruszka – przekonaj się.
Składniki na ciasto czekoladowo-kokosowe
Z poniższych ilości składników przygotujesz ok. 12 porcji ciasta czekoladowo-kokosowego. Masę możesz umieścić w kwadratowej formie (24×24 cm) lub tortownicy o średnicy ok. 23 cm.
Będziesz potrzebować:
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka klasy L
- 3 łyżki płynnego miodu
- 100 g czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel
- 250 g wiórków kokosowych
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki wcześniej.
Przygotowanie ciasta krok po kroku
Aby przygotować ciasto czekoladowo-kokosowe, wystarczy postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami. Dzięki temu zyskasz pewność, że wypiek będzie udany.
- Zacznij od przesiania mąki, proszku do pieczenia i sody do sporej miski.
- Do składników sypkich dodaj wiórki kokosowe, drobno posiekaną czekoladę oraz miód. Całość wymieszaj do połączenia produktów.
- Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je na sztywną pianę.
- Do masy dodaj żółtka i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodawaj po odrobinie piany białkowej, delikatnie mieszając. Ważne jest to, aby piana nie opadła.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej przygotowaną masę. Powierzchnię delikatnie wygładź, aby była równa.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez ok. 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto czekoladowo-kokosowe jest już gotowe (ciasto powinno odchodzić od patyczka).
- Wyjmij z piekarnika, a następnie odstaw do ostudzenia.
Jak udekorować ciasto czekoladowo-kokosowe?
Chociaż ciasto czekoladowo-kokosowe smakuje wybornie bez żadnych dodatków, może je udekorować na kilka sposobów.
- Polewa czekoladowa
Dzięki niej ciasto stanie się jeszcze bardziej czekoladowe. Aby przygotować polewę, wystarczy tabliczkę czekolady (polecam czekoladę gorzką klasyczną 64%E.Wedel) rozpuścić w kąpieli wodnej. Tutaj jednak musisz uważać, aby miska była całkowicie sucha, a jej dno nie stykało się z powierzchnią wody. Pamiętaj przy tym, aby nie mieszać rozpuszczającej się czekolady.
- Polewa krówkowa
Taka polewa przełamie odrobinę mocno czekoladowy smak ciasta i je dodatkowo osłodzi. Aby ją przygotować 10 sztuk cukierków rozpuść w kąpieli wodnej. I w tym przypadku musisz pamiętać o zasadach obowiązujących podczas rozpuszczania czekolady.
- Cukier puder
Oprószenie cukrem pudrem to najprostszy sposób na udekorowanie ciasta czekoladowo-kokosowego.
Na który wariant się zdecydujesz? To zależy wyłącznie od Ciebie i preferencji smakowych.