ciasto czekoladowe z serem. Połączenie czekolady i twarogu jest smaczne – przekonaj się o tym, korzystając ze sprawdzonego przepisu.

Ciasto czekoladowe z serem można nazwać sernikobrownie. Będzie więc esencjonalne i ciężkie – takie, które szybko syci i pozostawia przyjemny posmak. Nie oczekuj puszystości i miękkości.

Czego potrzebujesz do przygotowania ciasta czekoladowego z serem?

Poniższy przepis na ciasto czekoladowe z serem pozwala na przygotowanie wypieku w małej prostokątnej formie (ok. 20×30 cm) lub tortownicy o średnicy ok. 21 cm.

Lista składników została podzielona na dwie części: masę czekoladową i masę serową.

Masa czekoladowa:

  • 100 g prawdziwego masła
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • 4 jajka klasy M
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 szklanki mąki pszennej

Masa serowa:

  • 300 g twarogu (najlepiej zmielonego co najmniej dwukrotnie)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie – krok po kroku:

  1. Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj mleko, cukier i kakao. Podgrzewaj, stale mieszając – aż do rozpuszczenia składników.
  2. Gdy masa ostygnie, dodaj jajka i ocet. Całość wymieszaj.
  3. Do garnka z połączonymi składnikami wsyp mąkę z dodanym proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszaj. Z przygotowanego ciasta odłóż 4-5 łyżek.
  4. Do zmielonego twarogu dodaj pozostałe składniki na masę serową, a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na dno masę czekoladową. Masę serową układaj punktowo na wierzchu i wyłóż odłożoną wcześniej masę czekoladową. Całość delikatnie przemieszaj trzonkiem noża.
  6. Tak przygotowane ciasto czekoladowe z serem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170oC (góra-dół).
  7. Piecz ok. 30 minut – nie dłużej.

Ciasto czekoladowe z serem powinno być niewyrośnięte i swoją konsystencją przypominać zakalec. Jeśli pozostawisz je w piekarniku na dłuższy czas, po prostu wyschnie.

Jak podawać ciasto czekoladowe z serem?

Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta, np. polewą czekoladową, cukrem pudrem, solonym karmelem.

Tak przygotowane ciasto czekoladowe z serem doskonale komponuje się z herbatą, kawą, kakao, a nawet… mlekiem.

Mimo że lista składników jest długa, wypiek wcale nie jest skomplikowany. Przygotujesz go bez jakichkolwiek trudności – wystarczy, że będziesz postępować zgodnie ze wskazówkami. Wypróbuj przepis choć raz, a będziesz do niego wracać niejednokrotnie.