Omlet? To chyba śniadanie? Chociaż to danie zwykle podawane jest na śniadanie, to także świetny deser! Taka forma deseru może zaskoczyć gości i sprawić, że kucharz wykaże się swoimi umiejętnościami. Jak go przygotować?
Nie zapomnij o jakości
Pamiętaj, że przygotowanie tego deseru wymaga użycia dobrych produktów. Tylko w ten sposób osiągniesz to, co przewidziano w przepisie. I choć omlet to danie zrobione z ubitych jaj, do których można dodawać różne składniki, a mieszankę wylewa się równomiernie na gorącą patelnię i nie miesza się podczas smażenia, to nie musi być on daniem głównym. Omlet smaży się, aż będzie sztywny i będzie miał złoty kolor. Po usmażeniu omlet można wypełnić różnymi nadzieniami warzywnymi, mięsnymi lub grzybowymi, ale także słodkimi!
Podstawowe składniki na omlet czekoladowy
Zaskocz domowników i gości nie tylko smakiem i aromatem, ale też składnikami i nietypową formą. Zamiast jednolicie czekoladowego placka, stwórz omlet piegowaty.
Co przygotować do omleta czekoladowego?
- 1 jajo kurze;
- 2 łyżki mąki;
- 4 łyżki mleka 2%;
- 2 garście borówek amerykańskich;
- łyżeczka miodu;
- szczypta cynamonu;
- 1 łyżeczka masła;
- ¼ tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel;
Dodatkowo:
- 1 kostka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel;
- ½ łyżeczki miodu;
- 1 szklanka mleka 2%.
Proces przygotowania omleta czekoladowego
Zacznij od oddzielenia białka od żółtka. Ubij białko na sztywno, a następnie bardzo delikatnie wmieszaj w nie żółtko. Trzeba to robić z odpowiednim wyczuciem, by nie naruszyć struktury już ubitego białka. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz mleko i cynamon. Na koniec wrzuć garść borówek oraz pokruszoną czekoladę.
Smażenie idealnego omleta
Rozpuść masło na patelni, a następnie wylej na nią masę. Utrzymując średni ogień pod patelnią, poczekaj, aż omlet czekoladowy zacznie się przyrumieniać, a następnie delikatnie podważając, pozwól surowej jeszcze masie spłynąć na spód naczynia. Kiedy spód omleta będzie już właściwie gotowy, przyłóż do patelni talerz i wyłóż na niego jeszcze niegotowy placek, a następnie wrzuć omlet drugą stroną na patelnię. Podsmażaj danie przez około 2 minuty.
Mleko czekoladowe – dodatek do omleta czekoladowego
Czekoladowe mleko to znakomity dodatek do śniadania. Żeby je przygotować, podgrzej mleko w rondelku o grubym dnie (może być w innym garnku, ale należy uważać na przypalenia), wrzuć do niego kostkę czekolady oraz miód i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Nie zagotowuj mleka. Gotowy napój przelej do kubka i podaj do przygotowanego już omleta.
Podawanie
Na koniec czas na dekorację i podanie tego, co jemy. Pamiętaj, że jest to niemalże równie ważne, jak smak i aromat. Jemy przecież wieloma zmysłami. Wyłóż więc omlet starannie na talerz, składając go nieregularnie mniej więcej w połowie. Możesz dodać do niego syrop klonowy, miętę czy bitą śmietanę, ale najlepiej smakować będzie ze świeżymi borówkami i innymi letnimi owocami jak truskawki czy maliny.
Omlet czekoladowy doskonale komponuje się z przygotowanym mlekiem czekoladowym. Możesz posypać jego wierzch startą czekoladą lub kakao, a także podać je z bitą śmietaną.