Owsianka to zdrowe i pożywne śniadanie, które wystarczy na wiele godzin wytężonej pracy. Nie każdy ją lubi, dlatego często warto nad nią poeksperymentować i przekonać się, że może być ona pełnym smaku daniem. Wystarczy chwila, by owsianka znalazła się na talerzu. A jak ją najlepiej przygotować?

 

Kleik i zupa

 

Owsianka nie musi być nudna. Jednak często znamy ją albo jako zupę mleczną, albo jako kleik. Wszystko zależy od rodzaju płatków. W zależności od upodobań mogą być one gotowane lub zalane wrzątkiem, by wchłonęły płyn. Tzw. owsiankę-kleik można jeść zarówno na gorąco, jak i dopiero po ostygnięciu. Klasyczna polska owsianka jest przygotowywana na mleku. Nie ma innych dodatków, choć czasem warto do niej dodać szczyptę soli lub coś słodkiego. Już ugotowaną owsiankę na wodzie można na przykład zabielić jogurtem, maślanką albo kefirem.

 

Skoro jednak owsianka jest tak mało urozmaicona, skąd pomysł, by ją podawać z kakao? Podstawowy przepis, jak to zwykle bywa, jest zmieniany przez lata w zależności od upodobań domowych kucharzy. Dlatego owsiankę spotkać można z przecierami owocowymi, bakaliami, świeżymi lub suszonymi owocami, nasionami, pestkami czy rozmaitymi przyprawami (cynamonem, goździkami czy imbirem).

 

W tym przepisie dowiecie się jednak, jak przyrządzić doskonałą owsiankę z kakao, która, choć nie stanowi klasycznego połączenia składników, broni się doskonałym, zrównoważonym, ale ciekawym smakiem.

 

 

Jak przygotować owsiankę z kakao?

 

Różne rodzaje owsianki sprawiają, że i przepisów jest bardzo wiele. Generalnie owsianka to bardzo ciekawy, dość różnorodny sposób na śniadanie. Ważne jednak, by wiedzieć, jak ją przyrządzić.

 

Płatki

 

Nie każda owsianka z kakao musi być wykonana z… owsa. Tak, owsianka może być wykonywana z różnych rodzajów płatków. Wcale nie muszą to być te owsiane. Wybierzcie takie płatki, które smakują Wam najbardziej! Owsiane zmieszajcie z orkiszowymi albo gryczanymi, które dodadzą daniu orzechowego smaku (spotęgujecie go, jeśli uprażycie najpierw płatki w suchym rondelku). Warto bawić się też konsystencją – gotowane razem płatki grube i drobno zmielone dadzą dużo ciekawszą teksturę niż jednolite.

 

Płyn

 

Odpowiednie wykonanie owsianki to właśnie to, co przesądza o tym, że potrawa będzie wyjątkowo smaczna i zdrowa. Poza płatkami istotne jest w nim zaś to, na czym je ugotujemy. Generalnie musicie sami próbować, bo dopiero własne doświadczenia doprowadzą Cię do wymarzonych proporcji. Wielu uważa, że owsiankę najlepiej gotować na mieszance tłustego mleka (zwierzęcego lub roślinnego) wraz z wodą. Jest wtedy kremowa i lekka. Najlepszy stosunek płatków do użytego płynu powinien wynosić 1:3 przy grubszych płatkach oraz 1:2 przy zwykłych płatkach.

 

Jeśli chcecie spróbować wspomnianej owsianki z kakao, dodajcie do płatków kakao z cukrem w proporcjach 1:1 i wyrównajcie poziom płynu, dolewając odrobinę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Cała filozofia doskonałej owsianki z kakao zamyka się w jednym zdaniu: Eksperymentujcie i jedzcie na zdrowie! Pamiętajcie, że owsianka to przede wszystkim zdrowa przekąska, która nasyci Was na cały dzień. Nie zapominajcie jednak, że nie musi być nudna, niesmaczna i unikana przez wszystkich. Dlatego szukajcie alternatyw i jedzcie smacznie!