Słynne francuskie naleśniki to niezwykłe połączenie smaku delikatnego ciasta z dodatkami i płonącym alkoholem podawane na deser. Warto jednak spróbować nieco mniej klasycznych naleśników czekoladowych w stylu Suzette.

 

Czym jest crêpes Suzette?

 

Crêpes Suzette to francuski deser składający się z naleśników z beurre Suzette, sosu ze karmelizowanego cukru i masła, mandarynki lub soku z pomarańczy, skórki pomarańczowej i nalewki Curaçao na wierzchu, przygotowany w formie spektaklu zwanego flambé. Naleśniki Suzette, lub naleśniki płonące, to doskonały pomysł, by wypróbować przepis na naleśniki czekoladowe, które zaskoczą gości.

Warto przy okazji dodać, że pochodzenie potrawy i jej nazwa są kwestionowane. Jedno z podań mówi, że powstała ona z błędu popełnionego przez czternastoletniego asystenta kelnera Henriego Charpentiera w 1895 roku w Maitre w Monte Carlo’s Café de Paris, który przypadkowo podpalił sos. Przygotowywał on deser dla księcia Walii, przyszłego króla Edwarda VII z Wielkiej Brytanii, którego gościem była piękna francuska dziewczyna o imieniu Suzette. Od jej właśnie imienia powstała nazwa naleśników, którymi do dziś zachwyca się świat.

 

Podstawowe produkty do przygotowania naleśników czekoladowych w stylu Suzette

 

A co przyda się do przygotowania naleśników Suzette z czekoladą?

  1. Ciasto:
  • 250 ml mleka 2% lub 3,2%;
  • 1 jajko;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy.
  1. Sos pomarańczowy z filetami z pomarańczy:
  • 3 duże pomarańcze lub 4 mniejsze;
  • 50g masła;
  • 40 g cukru trzcinowego;
  • sok wyciśnięty z pomarańczy po ich wyfiletowaniu;
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy (skórkę z połowy pomarańczy dodajemy do ciasta naleśnikowego, a pozostałą do sosu);
  • 50-80 ml likieru pomarańczowego.

 

Przygotowanie naleśników czekoladowych

 

Miksujemy mleko z jajkiem, cukrem wanilinowym oraz skórką pomarańczową i szczyptą soli. W drugiej misce łączymy kakao z mąką, przesiewamy i stopniowo dodajemy do mokrej masy. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy je na około 30 minut, po czym smażymy naleśniki. Lekko ostudzone składamy na tzw. chusteczkę.

 

Czas na sok

 

Drugi etap to pomarańcza do naleśników czekoladowych w stylu Suzette. Weź obie pomarańcze. Wyparz je wrzątkiem i otrzyj z nich skórkę. Teraz na rozgrzaną patelnię wrzuć cukier z masłem. Jest to tzw. proces karmelizowania cukru. Pamiętaj, by około 10 gramów masła odłożyć. Będzie potrzebne do podsmażenia filetów z pomarańczy.

 

Gdy karmel jest już gotowy, na patelnię połóż złożone w chusteczkę lub na pół naleśniki. Zadbaj o to, by delikatnie je podsmażyć wraz z karmelizowanym cukrem oraz masłem. Zrób to z obu stron. Gdy naleśniki będą już podsmażone, wlej na patelnię wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy oraz dodaj jej skórkę.

 

Całość smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu, do momentu odparowania części soku. Sos powinien lekko zgęstnieć i nabrać odpowiedniej konsystencji. Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowanie, czyli podpalenie alkoholu.

 

Spróbujcie sami naleśników w stylu Suzette z czekoladą. Smacznego!