Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast kuchni polskiej. Według ludowych wierzeń i tradycyjnych podań, jedzenie makowca ma zapewnić szczęście i pomyślność. My mamy przepis na mniej tradycyjną, ale równie szczęśliwą wersję tego ciasta. Co powiesz na makowiec… czekoladowy? Jest nieco trudniejszy do wykonania niż szybkie ciasto czekoladowe czy brownie, ale zdecydowanie warte włożonego w jego upieczenie trudu. Wilgotny, wypełniony po brzegi bakaliami i podkreślony startą czekoladą. Mniam!

 

Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie: 100 minut

Pieczenie: 50 minut (w temperaturze 175 stopni)

Czas oczekiwania : 120 minut

Liczba porcji: 16

 

Lista składników:

Na ciasto:

  • 500 g maku niebieskiego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 jajek,
  • 50 g żurawiny,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 30 g zmielonych migdałów,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 100 g czekolady E.Wedel Luksusowej Mlecznej z orzechami laskowymi,
  • 90 g czekolady E.Wedel Mocno Mlecznej z bakaliami.

 

Na polewę:

  • 100 g czekolady E.Wedel Jedynej,
  • 50 ml śmietany kremówki.

 

Przygotowanie:

  1. Mak wsyp do miski i zalej go wrzącą wodą (woda powinna przykryć cały mak). Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Sparzony mak odsącz z wody (najlepiej zrobić to przy pomocy lnianej ściereczki).
  3. Dwukrotnie zmiel mak w maszynce do mielenia mięsa (wykorzystaj do tego najdrobniejsze sitko).
  4. Masło i cukier ucieraj za pomocą miksera aż powstanie jasna (prawie biała) masa maślana.
  5. Oddziel żółtka od białek.
  6. Do puszystej masy maślanej ostrożnie dodawaj po jednym żółtku. Każde żółtko miksuj z masą maślaną przez około minutę. Dopiero po tym czasie dodaj następne żółtko.
  7. Bardzo drobno posiekaj orzechy laskowe.
  8. Czekolady (bakaliową i tę z dodatkiem orzechów) pokrój na niewielkie kawałeczki.
  9. Do masy maślano-żółtkowej dodawaj wolno orzechy, żurawinę, migdały i pokrojone czekolady.
  10. Kiedy masa i bakalie są już dobrze połączone, dodaj zmielony mak i aromat migdałowy.
  11. Białka ubij na sztywną pianę.
  12. Do masy makowej dodaj ostrożnie pianę i za pomocą szpatułki wymieszaj.
  13. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy wysmaruj masłem i oprósz odrobiną mąki.
  14. Do odpowiednio przygotowanej tortownicy wlej masę makową i wyrównaj ja przy użyciu szpatułki.
  15. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz makowiec przez 50 minut (do suchego patyczka).
  16. Kiedy ciasto nabiera rumieńców w piekarniku, możesz zabrać się za przygotowywanie polewy czekoladowej.
  17. W niewielkim garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
  18. Kiedy kremówka nabiera temperatury, posiekaj drobno gorzką czekoladę.
  19. Zdejmij ciepłą śmietankę z ognia i dorzuć do niej kawałki czekolady.
  20. Po dwóch minutach wymieszaj czekoladę w śmietanie tak, by składniki dobrze się połączyły.
  21. Wyjmij makowiec z piekarnika, a kiedy nieco przestygnie, polej go czekoladową polewą.

 

Aby nieco usprawnić i skrócić czas przygotowywania makowca, można skorzystać z gotowej masy makowej. Wówczas rezygnujsz z dodawania bakalii i ograniczasz się do dodania czekolad oraz aromatu migdałowego. Smaczniejszą alternatywą jest użycie gotowego maku zmielonego i okraszenie go wszystkimi bakaliami z przepisu i czekoladą.