Czekolada to naprawdę wyjątkowy smakołyk. Świetnie smakuje sama, użyta do upieczenia brownie, z różnymi owocami, a nawet w formie puddingu z awokado czy w towarzystwie chili! Przepyszna jest także jako dodatek do czekoladowego ciasta i masy w towarzystwie winogron. Poznaj proste i efektowne ciasto, które można śmiało podać w formie tortu!
Poziom trudności: łatwe
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 40 minut (w temperaturze 160 stopni)
Chłodzenie: przynajmniej 120 minut
Liczba porcji: 10
Lista składników:
Na biszkoptowy spód:
- 300 g cukru,
- 250 g mąki tortowej,
- 40 g Kakao ciemnego z Ghany,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Na krem:
- 500 g śmietany kremówki,
- 500 g serka mascarpone,
- 80 g czekolady E.Wedel Białej,
- skórka otarta z jednej cytryny,
Galaretka na wierzch:
- 3 opakowania galaretki cytrynowej,
- 300 g winogron (najlepiej bezpestkowych).
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, tryb grzania góra-dół.
- Do miski przesiej mąkę i połącz ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywna pianę.
- Kiedy piana będzie już sztywna, stopniowo dodawaj cukier i ciągle ubijaj pianę.
- Nie przerywając miksowania, do piany z białek dodaj ostrożnie po jednym żółtku.
- W chwili, gdy masa będzie dobrze wymieszana, rozpocznij dosypywanie wymieszanej mąki, kakao i proszku. Całą procedurę przeprowadzaj bardzo delikatnie (mieszaj mikserem ustawionym na najniższych obrotach).
- Biszkoptowe ciasto wylej na małą blaszkę (22×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw masę do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest w piekarniku, możesz zabrać się za robienie masy.
- Po wyjęciu przestudź ciasto. Kiedy będzie już zimne, przekrój je na dwa blaty.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz ją za pomocą miksera z serkiem mascarpone.
- Śmietanę ubij na sztywno.
- Ostrożnie, przy użyciu szpatułki lub drewnianej łyżki, połącz śmietankę z masą serowo-czekoladową. Kiedy składniki dobrze się wymieszają, dodaj otartą skórkę z cytryny.
- Kiedy biszkoptowe blaty są już zimne, możesz zabrać się za przekładanie ich kremem. Najlepiej zrobić to na blaszce do pieczenia.
- Na pierwszy biszkoptowy blat nałóż połowę kremu. Równo rozsmaruj i nałóż na krem drugi blat.
- Na drugi blat nałóż i rozsmaruj pozostały krem. Na wierzchu ułóż umyte winogrona.
- Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta tak, by dobrze przykryła winogrona.
- Wstaw ciasto do lodówki, by galaretka dobrze zastygła. Najlepiej, by ciasto mogło spędzić w niej całą noc.
Ten sam przepis można wykorzystać również zastępując winogrona wydrylowanymi wiśniami. Bardzo dobrze komponuje się także z jeżynami i borówkami (zarówno leśnymi, jak i amerykańskimi).