Czekolada to naprawdę wyjątkowy smakołyk. Świetnie smakuje sama, użyta do upieczenia brownie, z różnymi owocami, a nawet w formie puddingu z awokado czy w towarzystwie chili! Przepyszna jest także jako dodatek do czekoladowego ciasta i masy w towarzystwie winogron. Poznaj proste i efektowne ciasto, które można śmiało podać w formie tortu!

 

Poziom trudności: łatwe

Przygotowanie: 40 minut

Pieczenie: 40 minut (w temperaturze 160 stopni)

Chłodzenie: przynajmniej 120 minut

Liczba porcji: 10

 

Lista składników:

Na biszkoptowy spód:

  • 300 g cukru,
  • 250 g mąki tortowej,
  • 40 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Na krem:

  • 500 g śmietany kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 80 g czekolady E.Wedel Białej,
  • skórka otarta z jednej cytryny,

 

Galaretka na wierzch:

  • 3 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 300 g winogron (najlepiej bezpestkowych).

 

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, tryb grzania góra-dół.
  2. Do miski przesiej mąkę i połącz ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Oddziel białka od żółtek.
  4. Białka ubij na sztywna pianę.
  5. Kiedy piana będzie już sztywna, stopniowo dodawaj cukier i ciągle ubijaj pianę.
  6. Nie przerywając miksowania, do piany z białek dodaj ostrożnie po jednym żółtku.
  7. W chwili, gdy masa będzie dobrze wymieszana, rozpocznij dosypywanie wymieszanej mąki, kakao i proszku. Całą procedurę przeprowadzaj bardzo delikatnie (mieszaj mikserem ustawionym na najniższych obrotach).
  8. Biszkoptowe ciasto wylej na małą blaszkę (22×37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Wstaw masę do rozgrzanego piekarnika i piecz około 40 minut (do suchego patyczka). Kiedy ciasto jest w piekarniku, możesz zabrać się za robienie masy.
  10. Po wyjęciu przestudź ciasto. Kiedy będzie już zimne, przekrój je na dwa blaty.
  11. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz ją za pomocą miksera z serkiem mascarpone.
  12. Śmietanę ubij na sztywno.
  13. Ostrożnie, przy użyciu szpatułki lub drewnianej łyżki, połącz śmietankę z masą serowo-czekoladową. Kiedy składniki dobrze się wymieszają, dodaj otartą skórkę z cytryny.
  14. Kiedy biszkoptowe blaty są już zimne, możesz zabrać się za przekładanie ich kremem. Najlepiej zrobić to na blaszce do pieczenia.
  15. Na pierwszy biszkoptowy blat nałóż połowę kremu. Równo rozsmaruj i nałóż na krem drugi blat.
  16. Na drugi blat nałóż i rozsmaruj pozostały krem. Na wierzchu ułóż umyte winogrona.
  17. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw do przestudzenia.
  18. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na wierzch ciasta tak, by dobrze przykryła winogrona.
  19. Wstaw ciasto do lodówki, by galaretka dobrze zastygła. Najlepiej, by ciasto mogło spędzić w niej całą noc.

 

Ten sam przepis można wykorzystać również zastępując winogrona wydrylowanymi wiśniami. Bardzo dobrze komponuje się także z jeżynami i borówkami (zarówno leśnymi, jak i amerykańskimi).