Zastanawiasz się, jaki deser podać gościom, którzy wpadają z niespodziewaną wizytą? Ciastka czekoladowe z różą to doskonały wybór. Są idealnie czekoladowe i rozpływają się w ustach. Dodatek konfitury z dzikiej róży nadaje im ciekawego, kwaskowatego wykończenia. W dodatku przygotujesz je ekspresowo i bez trudu!
Poziom trudności: łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 10 minut (w temperaturze 175 stopni)
Czas oczekiwania : 120 minut
Liczba porcji: 10
Lista składników:
- 200 g cukru muscovado,
- 200 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 300 g mąki tortowej,
- 80 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 300 g Czekolady E.Wedel Jedynej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli.
Do przełożenia:
- 250 g marmolady z dzikiej róży (domowej lub kupionej w sklepie).
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180 stopni, tryb grzania góra-dół.
- Korzystając z miksera, utrzyj masło z cukrem.
- Kiedy masa maślana jest już gładka i puszysta, dodawaj stopniowo po jednym jajku. Przez cały czas nie przerywaj miksowania.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól dokładnie przesiej do oddzielnej miski i wymieszaj.
- Wymieszane suche składniki dodaj do masy maślanej i mieszaj do chwili, kiedy całość ładnie się połączy.
- Czekoladę pokrój w drobne, ale nieregularne kawałki.
- Do ciasta dodaj rozdrobioną czekoladę i wymieszaj.
- Dużą blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładaj łyżką po porcji ciasta.
- Każdą wyłożoną porcję ciasta lekko spłaszcz. Powinno wyjść 20 ciastek.
- Włóż ciastka do piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Po upływie 10 minut ciastka mogą wydawać się nieco płynne w środku. Mimo to wyjmij je i przełóż na kratkę do wystygnięcia. Po ostudzeniu nie będą zbyt płynne.
- Chłodne ciastka posmaruj po spodniej stronie konfiturą z dzikiej róży.
- Sklejaj po dwa ciastka ze sobą w taki sposób, by między ich „spodnią” (bardziej płaską) stroną znajdował się dżem.
By nadać ciastku nieco innego charakteru, zamiast klasycznej czekolady można pokusić się o dodanie posiekanej nadziewanej tabliczki czekolady. Doskonale sprawdzi się Czekolada E.Wedel Mleczna z nadzieniem o smaku tiramisu, Czekolada E.Wedel Mleczna z nadzieniem „Bajeczny” lub Czekolada E.Wedel Mleczna z nadzieniem „Pierrot”.
Jeśli nie przepadasz za dżemem z dzikiej róży, możesz śmiało zamienić go na konfiturę z żurawiny, powidła z borówki brusznicy czy dżem z wiśni. Decydując się na któryś z tych dodatków, nadal zachowasz ciekawe połączenie słodkich, mocno czekoladowych ciastek z kwaskowatym kontrapunktem nadzienia.
Wielką zaletą ciastek czekoladowych przygotowanych z tego przepisu jest fakt, że nawet po wystygnięciu ciastka nie stają się suche. Po ich rozgryzieniu na języku czuć nieroztopione do końca kawałki czekolady najlepszej jakości!
Jeśli interesują Cię także inne wypieki, możesz wypróbować, np. ciasto czekoladowe – przepis na to wilgotne ciasto nie jest skomplikowany i przygotuje je każdy miłośnik deserów. Alternatywą dla tego wypieku, może być, na przykład brownie. Przekonaj się już teraz!