Przygotowywanie i spożywanie codziennych posiłków szybko może stać się rutyną, a jedzenie nie tylko przestanie sprawiać przyjemność, ale wręcz zacznie budzić niechęć. Jeśli już teraz zaczynasz ją odczuwać, a nie boisz się eksperymentować z różnymi smakami – wypróbuj nietypowe połączenie w hiszpańskim stylu.  Proponujemy Ci przepis na wyjątkowe kanapki z salami i gorzką czekoladą.

Chociaż czekolada kojarzy się głównie ze słodyczami, ciastami i deserami, to w rzeczywistości daleko jej do takiego zaszufladkowania. W kategorii słodkich możesz umieścić jedynie jej odmiany mleczną czy białą. Deserowa odbiega już znacznie  od klasycznego pojęcia słodyczy, a odmiany takie jak czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel, znacznie lepiej pasują do kompozycji wytrawnych. Przykładem są kombinacje czekolady z ostrymi przyprawami czy gorzką, mocną kawą.

Mięso i kakao? Jeśli to zestawienie budzi w tobie wątpliwości, pomyśl o tym, jak można postrzegać potrawy komponowane z mięsa i słodkich owoców. Schab z jabłkami, indyk z brzoskwiniami, śledzie na słodko czy wieprzowina z ananasem to obecnie znane i akceptowane połączenia. Słodkie są również cebula i marchew, a stanową idealny dodatek do mięs. Salami z czekoladą to kompozycja rodem z Hiszpanii. Łączy w sobie nuty słoną, gorzką i ostrą w niezwykłej kombinacji z dodatkiem orzechowej nuty i zielonej roszponki.

Kanapki z salami i gorzką czekoladą – składniki

Mocno egzotyczne kanapki są przygotowywane na grzankach, do których możesz wykorzystać specjalną razową bagietkę na zakwasie. Jeśli nie masz dostępu do takiego wypieku, doskonale zastąpi je też tradycyjne pieczywo pszenne. Do przygotowania kanapek są potrzebne:

  • 1 bagietka,
  • kilka plastrów salami – np. włoskie salami chorizo lub picante
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej – opcjonalnie,
  • 100 g czekolady – najlepsza jest czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, ale może też być czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel,
  • oliwa z orzechów włoskich,
  • roszponka,
  • papryczka chili lub suszone płatki chili,
  • posiekane orzeszki pinii – opcjonalnie.

Kanapki z salami i gorzką czekoladą – przygotowanie

Chociaż wykonanie kanapek zazwyczaj nie wymaga instruktażu, w przypadku tej wyjątkowej wersji niezbędne jest zapoznanie się ze sposobem przygotowania czekolady. Egzotyczną przygodę rozpocznij od pokrojenia bagietki i podsmażenia jej na suchej patelni. Następnie posiekaj bardzo drobno papryczkę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej papryczkę lub płatki chili. Masę rozsmaruj na folii spożywczej lub papierze do pieczenia i włóż do lodówki do stężenia.

Jeśli do kanapek dodajesz orzechy pinii, posiekaj je i zrumień na suchej patelni. Jeszcze gorące plastry bagietki przykryj płatkami czekolady. Lekko rozpuszczoną posyp orzeszkami. Połóż na niej plastry salami lub szynki i udekoruj roszponką. Całość skrop lekko oliwą z orzechów włoskich.

Hiszpańskie kanapki z pewnością dostarczą Ci wielu nowych wrażeń smakowych. Są też ciekawym pomysłem na nietypową przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi czy kolację we dwoje. Wypróbuj przepis i przekonaj się, że niestandardowe połączenia mogą być naprawdę wyjątkowe.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/hiszpanskie-kanapki-z-cienkimi-plastrami-pikantnej-gorzkiej-czekolady-szynka-parmenska-i-salami/