Upalne lato skłania do poszukiwań przepisów na przekąski i napoje, które nie tylko nie obciążą układu pokarmowego, ale też zapewnią przyjemne orzeźwienie. Doskonałym wyborem na takie okazje jest jogurt grecki, wyjęty wprost z lodówki i uzupełniony o ulubione dodatki. Czemu by jednak nie spróbować połączyć tego zdrowego mlecznego produktu z wyborną czekoladą? Sprawdź, jak smakuje taki letni deser.

Jogurty są dostępne w sklepach w dziesiątkach smaków, konsystencji i dodatków. Możesz je kupić w formie napoju owocowego, przekąski w kubeczku do jedzenia łyżeczką, w parze z musem owocowym, czekoladowymi kulkami, bakaliami, płatkami owsianymi i w wielu innych wariantach. Nawet największy smakosz kiedyś jednak znudzi się wanilią czy owocami i zapragnie odmiany. Jest nią z pewnością mrożony jogurt czekoladowy.

Nietypowość tego deseru kryje się w dwóch jego cechach. Jedną z nich jest połączenie gęstego, mlecznego produktu z doskonałą czekoladą. Kombinacja tych dwóch smaków sprawia, że z jednej strony czujesz lekko kwaskową, delikatną nutę mleka, a z drugiej – wyrazistą moc czekolady. Dodatkowo zamrożony jogurt jest świetną alternatywą dla lodów – orzeźwiającą i znacznie atrakcyjniejszą, bo przygotowaną samodzielnie. Proponujemy dwa warianty tego przysmaku.

Mrożony jogurt czekoladowy – składniki

Wariant I – cztery porcje

  • 1000 g gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 160 g czekolady – np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel lub czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel,
  • 100 g cukru

Wariant II – trzy porcje

  • 700 g jogurtu greckiego,
  • 20 g kakao – np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel
  • 30 g cukru trzcinowego,
  • 30 g miodu naturalnego,
  • 20 g czekolady – np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.

Jak przygotować mrożony jogurt czekoladowy?

Wariant I

Czekoladę połam na kawałki i umieść w szklanej lub metalowej miseczce. Umieść ją na garnku z wodą tak, aby czekolada nie miała z nią kontaktu. Podgrzewaj całość na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia kostek. Do masy dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Miseczkę zestaw z garnka i do czekolady powoli dodawaj jogurt, mieszając aż do połączenia się składników w jednolitą masę. Całość przestudź, a następnie wstaw do zamrażalnika. Mieszaj jeszcze trzykrotnie co 20 minut. Zostaw w zamrażarce na kolejne 4-5 godzin.

Wariant II

Kakao z cukrem trzcinowym zalej kilkoma łyżkami wrzącej wody i dobrze wymieszaj. Do przestudzonej masy dodaj miód, a następnie łyżkę jogurtu. Całość dokładnie rozprowadź, aby nie pozostały grudki kakao i cukru. Pozostały jogurt umieść w większym naczyniu i systematycznie mieszając, powoli wlewaj przygotowaną masę kakaową. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój i dodaj do jogurtu. Wstaw do zamrażarki na około 3 godziny.

Jogurt czekoladowy z zamrażalnika to prawdziwa gratka dla pasjonatów czekolady i lodów, którzy nie mogą spożywać śmietany. Doskonale orzeźwia i jest naprawdę wyborny w smaku. Ponadto, możesz z łatwością zmodyfikować ten przepis, wybierając mniej lub bardziej gorzką wersję czekolady zależnie od tego, co lubisz Ty lub Twoi bliscy.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-mrozony-jogurt-czekoladowy/