Naleśniki są popularnym i lubianym polskim daniem, które często gości na naszych stołach. Od niedawna jednak znalazły poważnego konkurenta, jakim są amerykańskie, puszyste placuszki – pancakes. Są nie tylko sycące i smaczne, ale mogą być serwowane z sosem, owocami, bitą śmietaną, mięsem i w wielu innych wersjach. My proponujemy je z dodatkiem kawałków wyśmienitej wedlowskiej czekolady.

Podobnie, jak trudno sobie wyobrazić Brytyjczyka, który nie konsumuje na śniadanie tłustych kiełbasek, fasoli i jajka sadzonego, tak tradycyjne pierwszy amerykański posiłek składa się między innymi ze słynnych już placuszków ze słodkimi dodatkami. Nazwa „pancakes” w tłumaczeniu oznacza po prostu naleśnik, choć ten zza oceanu wygląda i smakuje nieco inaczej niż jego polska odmiana.

Różnica pomiędzy obiema wersjami sprowadza się do dodatku proszku do pieczenia lub innego środka spulchniającego w tych made in USA. Dzięki temu „pankejki” rosną na patelni i nabierają puszystości. To idealne danie na pierwszy posiłek, ale również na podwieczorek czy słodką, sycącą przekąskę. Placki są też wyjątkowo lubiane przez dzieci, zwłaszcza gdy ozdobisz je zabawnym uśmiechem z owoców czy drobinek czekolady. Jeśli jesteś fanem słodkich potraw, wypróbuj wersję z czekoladą.

Pancakes z kawałkami czekolady – składniki

Zanim przystąpisz do przygotowywania naleśników, uszykuj wszystkie niezbędne składniki. Na pięć solidnych porcji potrzebujesz:

  • 1 szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko,
  • ¼ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 20 g czekolady – może to być np. czekolada mleczna E.Wedel lub czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.

Potrzebne Ci będą również mikser i miska do ubijania ciasta.

Jak przygotować pancakes z kawałkami czekolady?

Urok amerykańskich placuszków kryje się w ich puszystości, którą zawdzięczają wcześniejszemu ubijaniu jajek oraz dodatkowi środka spulchniającego. W tej wersji jest to proszek do pieczenia, ale sprawdzi się również tradycyjna kuchenna soda oczyszczona. Jeśli chcesz, aby placki były delikatniejsze, możesz też zastąpić olej roztopionym i przestudzonym masłem w ilości 30 g.

Pracę nad przygotowaniem ciasta rozpocznij od przesiania mąki oraz pokrojenia w niewielką kostkę czekolady. Zależnie od tego, czy będzie to czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, czy czekolada mleczna E.Wedel, otrzymasz mniej lub bardziej słodką wersję placuszków. Następnie umieść jajko w misce i ubij je za pomocą miksera. Możesz to również zrobić ręczną trzepaczką. W trakcie ubijania dodaj cukier. Uzyskana masa powinna podwoić objętość i nabrać jasnego koloru oraz gęstości.

Do masy jajecznej dodaj mąkę, olej i proszek do pieczenia, a następnie ubijaj jeszcze chwilę do wymieszania składników. Na końcu łyżką wmieszaj czekoladę. Placuszki smaż na oleju, nakładając na patelnię po pełnej łyżce ciasta. Kiedy uzyskają złoty kolor, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę do zrumienienia.

Jak podawać pancakes z kawałkami czekolady?

Puszyste placuszki z czekoladą możesz serwować jedynie posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem owocowego składnika. Doskonale sprawdzą się w tej roli słodka śmietana, dżem lub domowa konfitura, a nawet syrop owocowy.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/nalesniki-czekoladowe-z-serem-i-orzechami/