Są dziesiątki przepisów na kremy do przekładania ciast i tortów. Przetestowałeś wiele z nich, ale nadal nie znalazłeś swojego ideału? Nic dziwnego, ponieważ w przypadku tych wyrobów cukierniczych liczy się nie tylko wprawna ręka i idealnie odmierzone proporcje składników, ale też dobrej jakości produkty. Wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić perfekcyjny krem czekoladowy do ciasta znajdziesz w naszym poradniku.

Krem czekoladowy do ciasta to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, jakie są stosowane do słodkich wypieków i deserów na zimno. Ma szereg zastosowań, zwłaszcza do przekładania biszkoptów, ale też dekorowania oraz nadziewania (np. naleśników, babeczek). Warto poświęcić czas na wybór dobrych składników oraz perfekcyjne odmierzenie ich proporcji. Resztę zrób według naszej receptury.

Po pierwsze: Składniki

To od tego, jakie produkty wybierzesz, w dużej mierze zależy efekt Twojego cukierniczego dzieła. Oczywiście unikaj tych, które są przeterminowane, mają naruszone opakowania oraz wątpliwy skład. Podstawą do tego, aby zrobić udany krem czekoladowy do ciasta będzie dobrej jakości czekolada, taka jak ta marki E.Wedel. Dzięki dużej zawartości kakao gwarantuje bogaty smak oraz aromat, którego nie dadzą Ci inne wyroby.

Po drugie: Proporcje

Uzyskanie idealnego kremu czekoladowego do ciasta wymaga przestrzegania receptury i odmierzenia właściwych proporcji składników. Co i w jakich ilościach będzie Ci potrzebne?

  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 36%,
  • 250 gramów włoskiego serka mascarpone,
  • 200 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% Wedel lub czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Wystarczą tylko cztery składniki, abyś mógł przyrządzić najpyszniejszy i najbardziej efektowny krem czekoladowy do ciasta, jaki kiedykolwiek wyszedł spod Twojej ręki. Gotowy? Przejdź do kolejnego punktu.

Po trzecie: Przygotowanie

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej — pokrusz ją na kawałki i umieść w misce. W rondelku na wolnym ogniu zagotuj wodę i podtrzymuj optymalną temperaturę. Nałóż miskę (ale niech jej dno nie dotyka cieczy) i czekaj, aż para wodna rozpuści czekoladę, nadając jej płynną formę. Zostaw do przestudzenia.
  2. W oddzielnej misce ubij dobrze schłodzoną śmietanę aż do uzyskania sztywnej, puszystej piany.
  3. W trzeciej misce za pomocą miksera połącz mascarpone z cukrem pudrem (jeśli jest za mało słodkie — dodaj więcej słodzidła). Nie zwalniając obrotów maszyny stopniowo dodawaj zawartość pierwszej miski, a więc rozpuszczoną czekoladę. Rób to powoli, aż do uzyskania gładkiej piany.
  4. Na koniec przełóż do miski ubitą śmietanę i mieszaj delikatnie łyżką, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.

Tak przygotowany krem czekoladowy do ciasta będzie perfekcyjnym elementem eleganckich tortów. Zachwyci starszych oraz młodszych smakoszów deserów, zarówno tych serwowanych na ciepło, jak i na zimno. Jesteśmy pewni, że znajdzie swoich fanów także w Twoim domu i na stałe zostanie włączony do Waszego jadłospisu. Smacznego!