Czy znasz bardziej klasyczny i świąteczny duet niż piernik i czekolada? To połączenie, które od lat kojarzone jest z Bożym Narodzeniem, ale tak naprawdę nadaje się do pieczenia (i jedzenia) przez cały rok. Czy są tu jacyś amatorzy ciemnobrązowego ciasta, pachnącego cynamonem, goździkami, kardamonem oraz innym sekretnymi przyprawami korzennymi? Jeśli tak, to przeczytajcie nasz tekst, w który zdradzamy niezawodny przepis na piernik!

Na polskich stołach piernik czekoladowy pojawił się już w XVII wieku i, co bardzo ciekawe, wcale nie był traktowany jako słodki deser. Ówcześni smakosze korzennych aromatów i smaków traktowali go raczej jako lek na wiele chorób i kupowali jedynie w aptekach! Nikt nie mógł się spodziewać, że po latach to panaceum stanie się nie tylko receptą na rozmaite bóle, ale też wybornym przysmakiem.

W czym tkwi sekret dobrego piernika?

Mąka, czekolada, jajka, proszek do pieczenia — oczywiście ich rola w przepisie na piernik czekoladowy jest trudna do przecenienia. Bez nich wypiek zapewne okazałby się zakalcem. Jednak fenomen tego tradycyjnego ciasta kryje się w jego przyprawach. To mieszanka oszałamiająca zapachem, w której dominują nuty:

  • cynamonowe,
  • imbirowe,
  • goździkowe,
  • kardamonowe,
  • anyżowe,
  • lawendowe,
  • gałki muszkatołowej.

Nie wiesz, w jakich proporcjach je połączyć? Dobrym pomysłem będzie kupienie gotowej, aromatycznej mieszanki, jednak zwracaj uwagę na skład tego typu gotowych przypraw do piernika czekoladowego. Jeśli znajdziesz już idealną, to możesz przystąpić do wykonania ciasta według naszej ulubionej i sprawdzonej receptury.

Składniki potrzebne do wykonania piernika czekoladowego:

  • 3 szklanki przesianej przez sito mąki,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
  • 2 duże łyżki kakao ciemnego z Ghany,
  • 2 duże łyżki przyprawy do piernika (lub więcej w zależności od tego, jaką intensywność zapachu i smaku korzennego chcesz uzyskać),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 średnie jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka powideł śliwkowych lub dżemu z owoców leśnych,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • pokruszone orzechy włoskie do posypania,
  • tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel ,rozpuszczonej w kąpieli wodnej, do wykonania polewy.

Sposób przygotowania:

W naszej wersji ciasto na piernik czekoladowego nie musi długo leżakować. Wiemy, że zależy Ci na tym, żeby jak najszybciej odkryć jego wyborny smak i podzielić się nim z bliskimi. Dlatego proponujemy Ci ekspresową do wykonania recepturę, która pozwoli uzyskać doskonały smak oraz zapach ciasta o wyjątkowo lekkiej i puszystej konsystencji. Zaintrygowany? To zaczynamy!

Połącz składniki suche — mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z innymi produktami.  Do drugiej miski wbij i roztrzep jajka, następnie dolej mleko, oliwę, miód, dodaj powidła lub dżem. Wymieszaj. Za pomocą miksera połącz wszystkie składniki aż uzyskasz masę o jednolitym brązowym kolorze. Piecz przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu polej czekoladą i posyp orzechami. Smacznego!