Naleśniki klasyczne czy ulepszone? Nic tak nie podkręci smaku tych smażonych placków jak uniwersalna, kochana przez wszystkich, przepyszna czekolada. Można stosować ją na kilka sposobów — jako dodatek do ciasta, polewę lub wypełnienie przysmaku. Którą opcję wybierasz? Poznaj najlepszy przepis na kakaowe naleśniki i przyrządź je swoim bliskim. Ale bądź gotowa — na pewno poproszą o dokładkę!

Jeżeli znudziły Cię klasyczne naleśniki, to czas na modyfikacje tego smakołyku. Zamiast na jakiś czas wykluczać je ze swojego menu, znacznie lepiej jest skorzystać z naszego przepisu na ich nową, ulepszoną wersję. Spodoba Ci się nie tylko smak takiego dania, ale też jego zapach oraz prezencja. W towarzystwie bitej śmietany, dżemu, masła orzechowego oraz świeżych dodatków, kakaowe naleśniki odsłonią przed Tobą wszystkie swoje walory.

Przepis na kakaowe naleśniki

Z naszego przepisu zrobisz dużo naleśników. Ciasta wystarczy na około 10 sztuk, albo i więcej jeśli preferujesz maksymalnie cienkie placki. Przygotuj:

  • 50 gramów masła,
  • 500 ml mleka,
  • 250 gramów mąki pszennej lub z domieszkami (owsianej, żytniej),
  • 4 czubate łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 duże jajka,
  • szczyptę soli.

Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy o lejącej się konsystencji. Porcje przelewaj na rozgrzaną patelnię i smaż równomiernie z dwóch stron. Podawaj na ciepło z dodatkami — świeżymi owocami, dżemem, jogurtem. Jeżeli chcesz uzyskać maksymalnie kakaowe naleśniki, to wykonaj do nich czekoladową polewę typu ganache oraz czekoladowy mus do wypełnienia.

Ten przysmak możesz podawać w formie rulonów z nadzieniem lub trójkątów. W każdej wersji prezentują się doskonale i tak też smakują. Stanowią świetną propozycję na deser po obiedzie lub podwieczorek, ale dla fanów słodkich dań będą również pyszną propozycją obiadową, śniadaniową oraz kolacyjną.

Pomysły na zdrowszą wersję deseru

Chcesz przyrządzić dla swoich dzieci pyszne kakaowe naleśniki, ale przy okazji „przemycić” w nich wartościowe produkty? To może się udać! Jest kilka sposobów na to, aby zachować walory smakowe smażonych placków, a przy tym dostarczyć małym smakoszom potrzebnych składników odżywczych.

Możesz np. zastąpić klasyczną mąkę pszenną jej inną wersją — orkiszową, żytnią, owsianą. Dobrym pomysłem jest robienie mieszanek z kilku mąk, ale trzeba uważać, żeby placki nie były wtedy zbyt ciężkie. Inaczej zrobią się gumowate, grube i będą przywierały do patelni.

Kakaowe naleśniki doskonale smakują z owocami. Plasterkami kiwi, jabłka, gruszki czy banana możesz przyozdobić danie przed podaniem albo zmiksować się i użyć jako krem.

Ta potrawa stanie się jeszcze bogatsza w białko, jeśli do wypełnienia placków użyjesz serka greckiego czy homogenizowanego np. z wkładką waniliową.

I wreszcie — wykończenie. Danie prezentuje się efektownie, nawet gdy tylko zwiniesz kakaowe naleśniki w rulony i zaserwujesz solo. Możesz jednak polać je dodatkowo rozpuszczoną gorzką czekoladą lub obsypać wiórkami. Efektownie na plackach będzie prezentowała się posypka z bogatego w żelazo amarantusa oraz kruszonych orzechów. Spróbuj koniecznie!