Gorąca czekolada do picia to jeden z najprostszych deserów. Sprawdzi się w chłodne, zimowe wieczory i może być sposobem na jesienną chandrę. Kubek takiego ciepłego napoju nie tylko działa rozgrzewająco, ale także ukoi nerwy i pozwoli się zrelaksować po ciężkim dnu. Sposobów na przygotowanie gorącej czekolady jest wiele. My mamy dla Ciebie prosty przepis z wykorzystaniem masła orzechowego.

Przygotowanie ciepłego napoju czekoladowego jest proste, szybkie i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Deser ten stwarza okazję do samodzielnych eksperymentów, gdyż możesz próbować modyfikować przepis według własnego uznania. Jeżeli lubisz nowe połączenia, sprawdź naszą propozycję na gorącą białą czekoladę z dodatkiem masła orzechowego. Sprawdź, jakie to proste!

Czego będziesz potrzebować do czekoladowego napoju z masłem orzechowym?

Gorąca czekolada jest najprostszym sposobem na deser w kryzysowych sytuacjach. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, a przy odpowiednim doborze składników, zwykły napój może zachwycić swoim niecodziennym smakiem. Klasyczny przepis na czekoladę do picia uwzględnia najprostsze produkty, które można znaleźć w każdej kuchni.

Składniki na gorącą czekoladę z masłem orzechowym:

  • 250 ml mleka,
  • 120 g czekolady białej E.Wedel,
  • 50 g masła kremowego masła orzechowego,
  • 80 ml śmietanki kremówki,
  • Opcjonalnie polewa czekoladowa albo kremowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondelka wrzuć pokruszoną białą czekoladę i rozpuść ją na małym ogniu.
  2. Do roztopionej masy dodaj masło orzechowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli chcesz, aby napój był gęstszy, możesz nieco zwiększyć proporcje składników według uznania.
  3. Po zagotowaniu czekolady odstaw ją z palnika i przelej do kubka. W tym czasie ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Opcjonalnie możesz na tym etapie dodać trochę cukru wanilinowego, aby miała bardziej wyrazisty smak.
  4. Ubitą pianę delikatnie przełóż na wierzch szklanki z gorącą czekoladą.

W zasadzie to wszystko, co potrzebne, aby przygotować deser. Możesz polać go dodatkowo ulubionym sosem lub posypać drobno posiekanymi orzechami. Doskonale sprawdzi się też starta czekolada gorzka, dzięki której napój będzie prezentował się bardziej efektownie.

Dodatki do gorącej czekolady z masłem orzechowym

Napój możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego ulubione składniki. Może on więc być bazą dla przygotowania innych deserów. Jeżeli chcesz przygotować gorącą czekoladę w wersji dla dorosłych, możesz wykorzystać alkoholowe trunki. Przy tym połączeniu smaków doskonale sprawdzi się niewielka ilość rumu, likieru lub bourbonu.

Bogatszą wersją napoju dla dzieci może być gorąca czekolada z dodatkiem pokruszonych ciasteczek. W tym celu do rozpuszczonej tabliczki i mleka, wkrusz ulubione herbatniki i dokładnie wymieszaj przed podaniem. W tym przypadku dobrym wyborem będą np. amerykanki kakaowe lub klasyczne, które sprawią, że napój zyska ciekawego połączenia smaków.

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/