Czekolada to ulubiony przysmak wielu osób, ale co powiesz na wersję domową np. o smaku snickersów? Wyobraź sobie chrupiące orzechy i ciągnące się toffi zanurzone w słodkim i aromatycznym bloku czekoladowym. Brzmi pysznie prawda? Ten deser z łatwością przygotujesz samodzielnie w domu. Przyjemność nie musi kończyć się na jednym batoniku! Poczęstuj nim gośćmi, a z pewnością będą zachwyceni. Sprawdź!
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz wychodzić z domu? Nic straconego! Sprawdź, jakich składników potrzebujesz do przyrządzenia bloku czekoladowego. Przepis jest bardzo prosty.
Jak zrobić blok czekoladowy o smaku snickersów?
Blok czekoladowy to popularny deser z okresu PRL-u, który babcie często przygotowywały dla swoich uroczych wnuków. Teraz Ty możesz go zrobić w nowej i lepszej odsłonie.
Deser składa się z czterech warstw: czekoladowej, nugatowej, karmelowej i czekoladowej.
Składniki na czekoladę:
- 500 g mleka w proszku,
- 250 g masła,
- 150 g cukru,
- 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 300 ml wody.
Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku. Do letniego tłuszczu dodaj cukier, kakao i wodę, a następnie wymieszaj. Podgrzej składniki, aż cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij z palnika i przestudź masę. Do dużej miski przesiej mleko w proszku. Dodaj kakaową masę i szybko wymieszaj produkty, aby się połączyły.
Przygotuj podłużną foremkę, np. keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie pokryj jej dno warstwą czekolady. Schłodź w lodówce.
Masz mniejszą formę? Przygotuj blok czekoladowy z mniejszej ilości składników. Dokładne proporcje znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/.
Warstwa nugatowa
Blok czekoladowy o smaku snickersa nie może istnieć bez chrupiących orzeszków!
Składniki:
- 300 g cukru,
- 140 ml miodu,
- 140 ml wody,
- 3 białka w temperaturze pokojowej,
- 240 g orzechów ziemnych.
W garnku z grubym dnem umieść cukier, miód i wodę. Podgrzewaj składniki do momentu, aż się rozpuszczą. Do naczynia włóż termometr cukierniczy i postaraj się nie przekroczyć temperatury 150℃. Kiedy masa będzie miała około 100℃ zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Następnie, kiedy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, wyłącz palnik i do wciąż miksowanych białek cienkim strumieniem wlej całą cukrową masę. Mieszaj składniki na najwyższych obrotach przez kolejne 10 minut. Kiedy nugat zgęstnieje, dodaj orzeszki i połącz składniki.
Masę wyłóż na schłodzoną czekoladę i wyrównaj wierzchnią warstwę.
Warstwa karmelowa
Karmel musi być słodki i ciągnący się – pamiętaj o tym!
Składniki:
- 400 g cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 115 ml wody,
- 115 g masła,
- 115 ml śmietanki kremówki,
- 400 g orzechów ziemnych.
Ponownie rozpuść w wodzie cukier i miód. Gotuj składniki do osiągnięcia przez nie temperatury 170℃. Nie mieszaj. Podgrzewaj karmel, aż uzyska bursztynowo-złoty kolor. Następnie wyłącz palnik, dodaj masło i śmietankę kremówkę. Szybko wymieszaj produkty, żeby się połączyły.
Ponownie zagotuj masę przez około minutę. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i dodaj do karmelu orzeszki. Wymieszaj i wystudź, aby masa nie parzyła w palec. Kiedy będzie miała letnią temperaturę, wylej ją na nugatową warstwę, wygładź i włóż ciasto do lodówki.
Warstwa czekoladowa
Na schłodzony blok czekoladowy wyłóż pozostałą masę kakaową. Wyrównaj, a wierzch posyp prażonymi orzeszkami. Tak przygotowany deser umieść w lodówce na całą noc. Podawaj bezpośrednio po pokrojeniu.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-czekolady-na-kruchym-spodzie/