Brownie to ciasto, które smakuje obłędnie w każdej postaci. Może być podstawą wielu deserów, gdyż jego głęboki, czekoladowy smak współgra z wieloma dodatkami. Powstało wiele modyfikacji przepisu, które są często efektem samodzielnych eksperymentów w kuchni. Jeżeli szukasz sprawdzonej receptury i chcesz mieć pewność, że ciasto wyjdzie, jak należy, wypróbuj nasz prosty przepis na brownie z kremem karmelowym!

Torcik karmelowy jest świetnym rozwiązaniem, jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie wykwintnego. Deser sprawdzi się nie tylko jako dodatek do codziennej kawy, ale także na specjalne okazje. Smakuje wyśmienicie i zjawiskowo się prezentuje, dzięki czemu zachwyci wszystkich gości. Zobacz, jak najprościej przygotować karmelowe brownie!

Tort brownie z kremem karmelowym – co musisz przygotować?

W przeciwieństwie do innych tortów, do realizacji tego przepisu nie będziesz potrzebować skomplikowanych i trudno dostępnych składników. Ciasto czekoladowe brownie przygotujesz w niecałe 1,5 godz. Z podanych proporcji wyjdzie Ci spora blacha wypieku, którym uraczysz kilka osób. Co musisz przygotować?

Składniki na ciasto:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 180 g masła,
  • 3 duże jajka,
  • 180 g cukru,
  • 140 g mąki tortowej,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego.

Składniki na krem karmelowy:

  • 90 g cukru,
  • 120 ml śmietanki 36%,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 120 g orzechów arachidowych.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego pokruszoną w kostki czekoladę. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści i połączy, zdejmij garnuszek z ognia i odstaw do ostudzenia.
  2. W tym czasie ubij jajka i cukier, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę. Po wymieszaniu dosyp przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  3. Tortownicę wyłóż papierem i przelej do niej mieszankę ciasta. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piecz przez ok. 25 minut. Zanim wyjmiesz ciasto sprawdź patyczkiem, czy jest już gotowe. W razie konieczności, wydłuż czas pieczenia o dodatkowe kilka minut.

Sposób przygotowania kremu karmelowego:

  1. Do małego rondelka wsyp cukier i podgrzej na ogniu aż się rozpuści i zyska brązowy kolor.
  2. Nie zdejmując go z ognia, wlej do niego śmietankę i gotuj, aż masa będzie miała jednolitą strukturę.
  3. Gdy mieszanka zgęstnieje, a kryształki cukru się rozpuszczą, dodaj do niej drobno posiekane orzechy. Ten dodatek możesz jednak pominąć, jeżeli zależy Ci, aby masa była jednolita.
  4. Krem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie w osobnej misce zmiksuj serek mascarpone, a następnie dodaj do niego schłodzoną masę karmelową.

Ostatnim etapem jest przekrojenie brownie na dwa jednakowe placki. Między nimi rozprowadź przygotowany wcześniej krem karmelowy. Pozostałą część masy możesz wykorzystać jako polewę. W tym przypadku sprawdzi się także rozpuszczona czekolada mleczna o smaku toffi. Całość możesz posypać posiekanymi orzeszkami lub udekorować bitą śmietaną.

 

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/