Pyszna, aromatyczna czekolada podana w formie bloku połączona z mięciutką, ciągnącą krówką i kruchymi precelkami to sprawdzony deser rodem z lat dziecięcych. Jeśli przygotujesz ten przysmak, znów poczujesz się jak małe, beztroskie dziecko. Czekolada doskonale komponuje się z mocną kawą i alkoholem, ale świetnie sprawdzi się także na przyjęciu dla dzieci. Dowiedz się, jak ją zrobić.

 

Przygotowanie czekolady z precelkami i krówką wymaga… cierpliwości. Niestety musi minąć kilka godzin, zanim będziesz mógł spróbować tego pysznego deseru. Sprawdź, jak przygotować blok czekoladowy. Przepis jest poniżej.

 

Co jest potrzebne do wykonania bloku czekoladowego?

Przygotuj foremkę, np. keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Jeśli używasz silikonowego akcesorium, nie musisz nic robić.

 

Składniki:

  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 500 g mleka w proszku,
  • 125 ml mleka,
  • 250 g masła 82%,
  • 110 g cukru,

dodatki:

  • krówka: 250 ml mleka, 100 g szklanki cukru, 60 g kostki masła,
  • 200 g precelków solonych.

 

Jak zrobić blok czekoladowy z precelkami i krówką?

Pokrój masło na kostkę i umieść w dość dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cukier, kakao i mleko, a następnie podgrzej do chwili, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wyłącz palnik i odstaw naczynie do wystygnięcia.

Weź garść precelków i połam na mniejsze kawałki. Do masy w temperaturze pokojowej wsyp partiami mleko w proszku. Jeśli dodasz całość zbyt szybko, powstaną grudki. Składniki mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie gęsta i jednolita. W międzyczasie dodaj pokruszone precelki. Tak przygotowaną czekoladę przełóż do foremki i wygładź jej powierzchnię. Na wierzchu ułóż ciasteczka i umieść blok w zamrażarce na parę godzin.

Kiedy deser się chłodzi, zacznij przygotowywać masę krówkową. Mleko i cukier umieść w garnku. Podgrzej składniki aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Następnie wlej ciepłe masło i wymieszaj, żeby wszystkie produkty się połączyły. Następnie zdejmij z ognia i odczekaj do wystudzenia.

Kiedy masa krówkowa będzie letnia, wyciągnij blok czekoladowy. Na górę deseru wylej krówkę i ponownie wstaw przysmak do zamrażarki. Po kilku godzinach będzie gotowy!

 

Rada: Jeśli masz trudności z przygotowaniem masy krówkowej, możesz zrobić ją także z mleka skondensowanego. Wystarczy usunąć z puszki papier, zalać ją wodą i podgrzewać przez 2-3 godziny. Po tym czasie odstaw puszkę do wystudzenia i otwórz dopiero, kiedy będzie chłodna. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, masa wybuchnie.

Podczas dodawania mleka w proszku, wydzielił się tłuszcz? Masa nie chce się połączyć? To efekt zbyt ciepłych składników. Uratujesz deser, jeśli dodasz do masy 2-3 łyżki zimnego mleka i energicznie wymieszasz całość.

 

Jak podawać blok czekoladowy?

Blok czekoladowy możesz podać np. w towarzystwie brownie. Wilgotna konsystencja ciasta będzie idealnie pasować do zimnego i bardzo słodkiego przysmaku. Możesz także dodać kawałki czekolady do np. lodów. Aby zrównoważyć słodycz deserów, przygotuj aromatyczną kawę espresso z kroplą mleka i łyżeczką masy krówkowej.

 

Blok czekoladowy należy serwować od razu po pokrojeniu. Jeśli będzie zbyt długo czekał na talerzach, to się roztopi. Smacznego!