Przyjaciele przyszli z niespodziewaną wizytą, a Ty nie masz, czym ich poczęstować? A może szukasz pomysłu na szybkie i aromatyczne ciasto do popołudniowej kawy? Przed Tobą przepis na ekspresowe brownie. Wykonanie tego deseru zajmie Ci kilka minut, a efekt z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania! Wypróbuj już dziś, a nie pożałujesz.

 

Ekspresowe brownie należy piec w małej kokilce lub filiżance. Dzięki temu przygotujesz małą ilość ciasta i nie będziesz musiał martwić się o zachowanie swojej wagi.

 

Jak zrobić ekspresowe brownie?

To przepis na szybkie ciasto czekoladowe dla dwóch osób. Jeśli spodziewasz się większej liczby gości, zwiększ odpowiednio ilość składników.

 

Składniki:

  • 60 g mąki pszennej,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 25 g cukru,
  • 60 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • szczypta soli,
  • pół tabliczki czekolady Białej Karmelowej E.Wedel,
  • 20 świeżych malin.

 

Wykonanie:

Przygotuj dwie filiżanki lub kokilki o pojemności 200 ml. Rozpuść masło w mikrofali lub garnku. Czekoladę pokrój na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Następnie do miski przesiej suche składniki, czyli mąkę, kakao i sól. Dodaj mleko, cukier oraz rozpuszczony tłuszcz i energicznie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli uważasz, że ciasto jest zbyt gęste, wlej jedną łyżkę mleka.

Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę (zostaw garść produktu na dekorację) i rozdrobnione maliny, a następnie delikatnie wymieszaj całość. Tak przygotowane brownie przelej do przygotowanych naczyń. Wyrównaj i wierzch posyp pozostałą, rozdrobnioną czekoladą.

Piecz w mikrofali przez 1,5 minuty na najwyższej mocy. Jeśli brownie będzie surowe, wydłuż czas o kilkanaście sekund, jednak pamiętaj, że im dłużej ciasto będzie pieczone, tym większe ryzyko, że straci swoją wyjątkową wilgoć. Tak przygotowane brownie można jeść od razu łyżeczką prosto z filiżanki.

 

Jak urozmaicić smak szybkiego czekoladowego ciasta?

Szukasz pomysłu na to, żeby podać brownie „po królewsku”? Możesz udekorować ciasto bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Do przygotowania puszystego kremu potrzebujesz:

  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 8 g cukru pudru.

Przed zrobieniem bitej śmietany, włóż końcówki miksera i metalową miskę na 30 minut do zamrażarki. Następnie wlej do naczynia śmietankę i ubijaj ją przez 30 sekund na najniższych obrotach. Później zwiększ moc urządzenia i miksuj, do chwili, aż masa będzie sztywna. Pod koniec dodaj cukier puder. Nie ubijaj śmietanki zbyt długo, aby się nie zwarzyła.

Jeśli chcesz zrobić polewę czekoladową, to potrzebujesz tylko 1 tabliczki czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel. Pokrój ją na kawałki, włóż do szklanego naczynia i podgrzej w mikrofali przez 30 sekund. Wyciągnij miskę i zamieszaj. Jeśli konsystencja polewy jest nieodpowiednia, powtórz cały proces.

 

Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na brownie. Następnie cienkim strumieniem polej całość rozpuszczoną czekoladą. Tak przygotowany przysmak należy od razu podawać na stół. Ciepłe ciasto i polewa sprawiają, że bita śmietana szybko traci swoją konsystencję.

 

Ten prosty i szybki deser z pewnością na długo zagości w Twoim menu. Wypróbuj już dziś.