Owoce z czekoladą to świetne połączenie, które zawsze smakuje. Jednak w przepisie na ten deser znajdziesz wyjątkowy składnik – awokado. Dodatek tego owocu sprawia, że brownie jest miękkie, wilgotne i delikatne – nawet najwięksi miłośnicy czekolady mają problem z odróżnieniem wypieku od jego klasycznej wersji. Niskie i aromatyczne ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciu. Sprawdź.

 

Przygotowanie ciasta rozpocznij od znalezienia idealnie dojrzałego awokado. Najlepiej, jeśli owoc jest sprężysty, skórka ma zieloną skórkę bez plam, a miąższ pod szypułką – jasnozielony kolor.

 

Jak zrobić brownie czekoladowe z awokado?

Chcesz podać brownie na przyjęciu, ale obawiasz się o to, że zawarte w nim owoce zdominują jego smak? Bez obaw – smak awokado jest zupełnie niewyczuwalny po upieczeniu! Czekolada z awokado to wyśmienite połączenie, które zaskoczy niejednego łasucha.

 

Składniki:

  • 3 sztuki awokado,
  • 60 ml oleju kokosowego,
  • 3 jajka,
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 15 g cukru wanilinowego,
  • 2 tabliczki czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 135 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów,
  • 2 g sody oczyszczonej,
  • 50 g cukru,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.
  • polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel i 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 banan.

 

Wykonanie brownie:

2 tabliczki czekolady gorzkiej pokrój na kawałki. Wlej do garnka wodę, podgrzej i ustaw nad nim metalową miskę. Następnie do naczynia wsyp słodki dodatek i poczekaj do chwili, aż się rozpuści. Kiedy sos będzie płynny, odstaw do wystygnięcia.

Awokado przekrój na pół. Łyżką wydłub miąższ i przełóż do osobnej miski. Potem dodaj do niej kakao, rozpuszczoną czekoladę, cukier wanilinowy, olej kokosowy oraz dwa jajka. Przy pomocy blendera zmiażdż wszystkie składniki na gładką masę.

W osobnej misce wymieszaj mąkę migdałową lub zmielone migdały z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem. Powoli przesyp je do masy czekoladowej i delikatnie łyżką połącz składniki.

Przygotuj prostokątną formę w rozmiarze 25×30. Wyłóż ją papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Następnie przelej masę do środka i wyrównaj.

Tak przygotowany deser piecz w piekarniku rozgrzanym do 180℃ przez ok. 35 minut. Po tym czasie wierzch ciasta powinien być wyraźnie ścięty, a jego środek – elastyczny. Nie przeprowadzaj testu patyczka, ponieważ konsystencja deseru jest zbita i mokra, więc wynik będzie niemiarodajny. Wydłużanie czasu pieczenia może spowodować wysuszenie brownie.

 

Wykonanie polewy:

Schłodź śmietankę. Czekoladę mleczną pokrój na drobne kawałki. Następnie ponownie, jak w przepisie na brownie, rozpuść ją w kąpieli wodnej. W międzyczasie wlej śmietankę kremówkę i delikatnie zacznij mieszać, aby składniki się połączyły. Nie dopuść do gotowania, ponieważ sos się wtedy zwarzy. Kiedy polewa będzie gładka, słodka i aromatyczna, to znaczy, że jest gotowa.

 

Jak udekorować brownie z awokado?

Upieczone i schłodzone brownie przełóż na kratkę. Banana pokrój na plasterki, a następnie ułóż je na wierzchu w odpowiednio dużych odstępach, aby można było wygodnie pokroić ciasto. Później nabierz na łyżkę polewę i z dużej odległości polewaj nią wypiek. Dzięki temu stworzysz wspaniałe esy-floresy na powierzchni deseru.

 

Wypróbuj ten przepis, a będziesz zaskoczony, jakie to proste!