Nie lubisz piec? A może szukasz przepisu na szybki i pyszny deser bez pieczenia? Jesteś w dobrym miejscu! Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 3 pysznych słodkości, które nie wymagają długiego przygotowywania ani specjalistycznych składników. Wszystko, co jest Ci potrzebne, znajdziesz w swojej spiżarni. Kokosowe zaskoczenie, czekoladowa rozkosz czy truskawkowe szaleństwo? Sprawdź, co najbardziej Ci smakuje!

 

Goście zaskoczyli Cię niespodziewaną wizytą? Nie masz czym ugościć przyjaciół? Sięgnij po te przysmaki, a na pewno wszystkich zaskoczysz!

 

Serniczek truskawkowy – radość dla podniebienia

Przed przystąpieniem do przygotowania deseru przygotuj 4 głębokie szklanki.

Składniki na szybki serniczek truskawkowy:

Spód:

  • 100 g ciasteczek owsianych,
  • 430 g twarogu zmielonego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ⅔ szklanki jogurtu,
  • cukier waniliowy,
  • truskawki i kakao ciemne z Ghany E.Wedel do dekoracji.

Sos:

  • 350 g truskawek,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Pokrusz ciastka i wsyp je na dno szklanek. Ser wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jogurtem, a następnie połóż na ciastkach.

Truskawki zblenduj i podgrzej. Dodaj cukier, mąkę i sok z cytryny. Zagotuj i wystudź. Chłodny sos połóż na masie serowej. Udekoruj świeżymi truskawkami i przesianym kakao!

 

Blok czekoladowy – wspomnienia z dzieciństwa

Przed tobą blok czekoladowy. Przepis na ten deser jest bardzo prosty, ale zanim będziesz mogła podać go na stół, musi minąć kilka godzin. Warto pamiętać o tym przed rozpoczęciem przygotowań.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3,5 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 500 g mleka w proszku,
  • ⅔ szklanki wody,
  • 100 g bakalii,
  • 125 g ciastek owsianych.

Masło roztop w garnku, następnie dodaj wodę, cukier i kakao. Całość wymieszaj trzepaczką. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia. W osobnym naczyniu zalej wrzątkiem bakalie. Po kilku minutach odsącz je. Do dużego garnka z grubym dnem wsyp mleko w proszku i pokruszone ciastka. Następnie wlej rozpuszczoną masę kakaową, odsączone bakalie i dokładnie wymieszaj składniki. Tak przygotowaną masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieść blaszkę w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij deser na kilka minut z lodówki.

 

Pralinki kokosowe – dziecinnie prosty deser

Uwielbiamy szybkie i proste rozwiązania, dlatego nie mogło tutaj zabraknąć przepisu na kokosowe pralinki.

Składniki:

  • 50 g niesolonych wafli ryżowych,
  • 10 łyżek wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek miodu,
  • 130 g jogurtu greckiego lub waniliowego serka homogenizowanego,
  • wiórki kokosowe do obtoczenia.

Wafle pokrusz w rękach na drobne kawałki i umieść w misce. Dodaj wiórki, miód i jogurt naturalny lub serek waniliowy. Zawartość naczynia ugniataj ręcznie, aż do połączenia się składników. Potem nabieraj masę łyżką, ugniataj w dłoniach małe kulki, a następnie każdą z nich obtocz w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane smakołyki odłóż na czysty talerz i schłodź w lodówce.

Ten deser możesz podawać od razu po przygotowaniu. Zamiast wiórek kokosowych możesz wykorzystać ciemne kakao.

 

Smacznego!

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/