Serniki to jedne z najbardziej lubianych ciast. Ich zaletą jest możliwość przygotowania w dziesiątkach wariantów, od pieczonych, przez gotowane, po serniki na zimno. Powstają na kruchym spodzie, na biszkoptach, ciasteczkach czy bezpośrednio w formie. Są doskonałym dopełnieniem codziennej kolacji i atrakcją urodzinowego przyjęcia. My proponujemy sprawdzony sernik na czekoladowym spodzie.

O popularności i wielkości sernika oraz jego zadomowieniu się w kulturach kulinarnych narodów z całego świata świadczy fakt, że pierwsze ciasta tego typu wypiekano już w czasach starożytności. Były one również bohaterami pierwszej w historii książki kucharskiej, którą w V w. p.n.e. stworzył Aegimus – grecki filozof i lekarz.  Obecnie pasjonaci serowych słodkości obchodzą nawet Światowy Dzień Sernika, który przypada 30 lipca.

Pomimo wielu odmian tego ciasta, jakie pojawiały się na przestrzeni wieków, każda gospodyni domowa, miłośniczka wypieków i każdy cukiernik mają swój własny, sprawdzony przepis. My proponujemy sernik królewski – na kruchym spodzie przygotowanym z dodatkiem kakao lub czekolady. Możesz go przygotować w wersji oryginalnej, z czekoladowym ciastem na wierzchu lub jedynie polany polewą z czekolady i posypany orzechami. Doskonale smakuje też wariant bez wykończenia.

Sernik na czekoladowym spodzie – składniki na ciasto – dwa warianty

Wariant I – kruche ciasto z dodatkiem kakao:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 40 g kakao – np. kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 200 g masła
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wariant II – ciasto ucierane z czekoladą

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady – może to być np. czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
  • 150 g cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • 200 g mąki.

Składniki na sernik:

  • 1000 g twarogu sernikowego lub mielonego trzykrotnie sera
  • 5 jaj,
  • 150 g cukru,
  • 100 g masła,
  • budyń śmietankowy bez cukru
  • dodatki aromatyczne – skórka z cytryny, rodzynki, skórka pomarańczowa, cukier waniliowy aromatyzowany itp.

Jak przygotować sernik na czekoladowym spodzie?

  1. Przygotowanie ciasta

Przygotowanie kruchego ciasta czekoladowego jest bardzo proste. Masło powinno być wcześniej schłodzone, a mąka przesiana do dużej miski lub na stolnicę. Do mąki dodaj kakao, cukier i proszek do pieczenia, a następnie wbij żółtka i włóż zimne masło. Siekaj je za pomocą noża na drobne kawałki lub rozcieraj palcami, aż do uzyskania grudkowatej konsystencji. Następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na dwie godziny. Po schłodzeniu ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj i wylep nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto włóż do zamrażalnika.

Jeśli zdecydujesz się na ciasto z czekoladą, rozpocznij od przygotowania tortownicy. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie rozpuść czekoladę w rondelku z łyżeczką masła i schłodź ją. Miękkie masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Miksując, dodaj żółtka, czekoladę i mąkę, a na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek. Gotową masę wylej do foremki i piecz 15 min w temperaturze 170°C.

  1. Przygotowanie sernika

Masło rozpuść w rondelku i schłodź. Jajka z cukrem umieść w dużej misce. Ubijaj je mikserem nastawionym na najwyższe obroty przez minimum 3 minuty. Powoli dodawaj masło, proszek budyniowy oraz wszystkie dodatki aromatyczne. Na koniec partiami dodaj ser i wymieszaj na wolnych obrotach. Masę wylej na przygotowany spód. Jeśli pieczesz sernik na kruchym spodzie, wyjmij z lodówki pozostałe ciasto i zetrzyj je na wierzch sernika. Ciasto piecz około godziny w temperaturze 180°C. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku.

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/