Szukasz pomysłu na oryginalny deser, który zaskoczy wszystkich gości? Co powiesz na połączenie tradycji z nowoczesnością, czyli sernik brownie? Twarogowa masa o delikatnej konsystencji idealnie komponuje się z ciężkim, czekoladowym ciastem. Dwukolorowe ciasto będzie świetnie prezentować się na stole podczas przyjęć i innych rodzinnych imprez. Wypróbuj ten smak, a na pewno się nie zawiedziesz!
Ten deser to propozycja dla osób, które uwielbiają klasyczne desery takie jak sernik. Jednak, aby urozmaicić ten polski przysmak, warto połączyć go z amerykańskim brownie. W efekcie powstaje niezapomniany deser, który bardzo szybko znika ze stołu. Sprawdź!
Przepis na sernik brownie
Przed pieczeniem musisz rozgrzać piekarnik do 160°C. Przygotuj średnią formę w rozmiarze 25 cm x 30 cm, natrzyj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki na część brownie:
- 250 g masła 82%,
- 250 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 4 jajka rozmiar M,
- 200 g cukru trzcinowego,
- 170 g mąki,
- ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Aby brownie się udało, musisz zadbać o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło pokrój w kostkę i włóż do garnka z grubym dnem, następnie dodaj połamaną czekoladę i podgrzej, żeby składniki się rozpuściły. Gdy sos będzie gładki i lejący, wyłącz palnik.
W osobnym naczyniu umieść jajka i cukier, a następnie zmiksuj składniki na puszystą jajeczną masę. Po chwili dodaj rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz zmiksuj na gładki krem.
Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie ponownie użyj miksera. Miksuj do momentu, aż uzyskasz jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto przelej do przygotowanej blaszki.
Składniki na serową masę:
- 625 g sera podwójnie zmielonego,
- 60 g masła 82%,
- 50 g cukru,
- 2 jajka rozmiar M,
- 1 cukier waniliowy,
- 1,25 budyniu śmietankowego
- dodatkowo – wiśnie z syropu lub wiśniowa frużelina.
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło i ser zmiksuj. Następnie do zmiksowanych składników dodaj cukier, jajka, cukier waniliowy i budyń śmietankowy. Ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Tak przygotowany krem wyłóż na przygotowane ciasto w formie. Wygładź powierzchnię i postaraj się nie wymieszać warstw. Aby urozmaicić smak sernika brownie, dodaj wiśnie w syropie lub frużelinę. Ciasto wstaw na 40-50 minut do pieca rozgrzanego 160°C. Po ścięciu się masy, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do wystygnięcia w środku.
Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu, np. w spiżarni.
Jak podawać sernik brownie?
Sernik brownie wygląda bardzo uroczo nawet bez dekoracji. Jednak, aby przyciągał wzrok gości przy stole, warto zadbać o kilka dodatków.
Dobrym pomysłem jest oprószenie sernika brownie ciemnym kakao. Na wierzch wystarczy ułożyć wiśnie lub frużelinę wiśniową. Smak czekolady dopełni mocna i gorzka kawa parzona w tradycyjny sposób.
Inny pomysł to podawanie ciasta na talerzach z dodatkiem lodów waniliowych i kawałków startej czekolady mlecznej.
Wypróbuj ten przepis i podziel się z nami swoimi wrażeniami!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-suszonymi-sliwkami/