Nie lubisz piec? A może szukasz przepisu na szybki i pyszny deser bez pieczenia? Jesteś w dobrym miejscu! Przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje 3 pysznych słodkości, które nie wymagają długiego przygotowywania ani specjalistycznych składników. Wszystko, co jest Ci potrzebne, znajdziesz w swojej spiżarni. Kokosowe zaskoczenie, czekoladowa rozkosz czy truskawkowe szaleństwo? Sprawdź, co najbardziej Ci smakuje!
Goście zaskoczyli Cię niespodziewaną wizytą? Nie masz czym ugościć przyjaciół? Sięgnij po te przysmaki, a na pewno wszystkich zaskoczysz!
Serniczek truskawkowy – radość dla podniebienia
Przed przystąpieniem do przygotowania deseru przygotuj 4 głębokie szklanki.
Składniki na szybki serniczek truskawkowy:
Spód:
- 100 g ciasteczek owsianych,
- 430 g twarogu zmielonego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- ⅔ szklanki jogurtu,
- cukier waniliowy,
- truskawki i kakao ciemne z Ghany E.Wedel do dekoracji.
Sos:
- 350 g truskawek,
- 1 łyżka cukru,
- 2,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Pokrusz ciastka i wsyp je na dno szklanek. Ser wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jogurtem, a następnie połóż na ciastkach.
Truskawki zblenduj i podgrzej. Dodaj cukier, mąkę i sok z cytryny. Zagotuj i wystudź. Chłodny sos połóż na masie serowej. Udekoruj świeżymi truskawkami i przesianym kakao!
Blok czekoladowy – wspomnienia z dzieciństwa
Przed tobą blok czekoladowy. Przepis na ten deser jest bardzo prosty, ale zanim będziesz mogła podać go na stół, musi minąć kilka godzin. Warto pamiętać o tym przed rozpoczęciem przygotowań.
Składniki:
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3,5 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 500 g mleka w proszku,
- ⅔ szklanki wody,
- 100 g bakalii,
- 125 g ciastek owsianych.
Masło roztop w garnku, następnie dodaj wodę, cukier i kakao. Całość wymieszaj trzepaczką. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia. W osobnym naczyniu zalej wrzątkiem bakalie. Po kilku minutach odsącz je. Do dużego garnka z grubym dnem wsyp mleko w proszku i pokruszone ciastka. Następnie wlej rozpuszczoną masę kakaową, odsączone bakalie i dokładnie wymieszaj składniki. Tak przygotowaną masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie umieść blaszkę w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem wyjmij deser na kilka minut z lodówki.
Pralinki kokosowe – dziecinnie prosty deser
Uwielbiamy szybkie i proste rozwiązania, dlatego nie mogło tutaj zabraknąć przepisu na kokosowe pralinki.
Składniki:
- 50 g niesolonych wafli ryżowych,
- 10 łyżek wiórków kokosowych,
- 5 łyżek miodu,
- 130 g jogurtu greckiego lub waniliowego serka homogenizowanego,
- wiórki kokosowe do obtoczenia.
Wafle pokrusz w rękach na drobne kawałki i umieść w misce. Dodaj wiórki, miód i jogurt naturalny lub serek waniliowy. Zawartość naczynia ugniataj ręcznie, aż do połączenia się składników. Potem nabieraj masę łyżką, ugniataj w dłoniach małe kulki, a następnie każdą z nich obtocz w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane smakołyki odłóż na czysty talerz i schłodź w lodówce.
Ten deser możesz podawać od razu po przygotowaniu. Zamiast wiórek kokosowych możesz wykorzystać ciemne kakao.
Smacznego!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/