Mając w domu kakao i czekoladę, możesz odmienić tradycyjną wersję ptysiów. Te z dodatkiem czekolady w postaci kremu czekoladowego i czekoladowej polewy na pewno podbiją Twoje serce! Sprawdź przepis już teraz.

 

W domowym zaciszu stworzysz odmienioną wersję tradycyjnego deseru, który pysznie smakuje i z pewnością przyciągnie uwagę gości. A tak przy okazji, czy wypróbowałeś już przepis na muffinki czekoladowe? Jeśli nie, to musisz z niego skorzystać. W środku znajdziesz kawałki cukierków z Mieszanki Wedlowskiej – prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Ciasto parzone – baza na ptysie

Ciasto parzone ma dużą wilgotność i niską zawartość mąki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, więc na pewno sobie z nim poradzisz.

Składniki na ciasto parzone (ok. 14-15 sztuk ptysi):

  • 130 g masła,
  • 190 g mąki pszennej,
  • 4 jajka (rozmiar M),
  • 250 ml wody,
  • szczypta soli.

Przygotowanie ciasta na ptysie – krok po kroku

  1. W rondlu z grubym dnem zagotuj wodę, masło i sól na średnim ogniu.
  2. Gdy zawartość się zagotuje, dodaj mąkę i ciągle mieszaj masę najlepiej drewnianą łyżką.
  3. Gotuj przez około 2-3 minuty, aż całość zgęstnieje. Nie bój się, jeśli na początku powstaną grudki. To normalne.
  4. Po kolejnych 2-3 minutach gotowania ciasto stanie się zwarte i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
  5. Przełóż masę do dużej miski i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
  6. Gdy masa będzie zimna lub lekko ciepła, dodaj pierwsze jajko i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.
  7. Resztę jajek dodawaj do masy pojedynczo, dopiero gdy poprzednie całkowicie się wchłonie.
  8. Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją do rękawa cukierniczego wyposażonego w gwiaździstą końcówkę.
  9. Piekarnik nagrzej do 190°C, ustaw grzanie góra i dół.
  10. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia i wyciskaj na nie okrągłe gniazdka o średnicy 4-5 cm. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo w chwili pieczenia urosną.
  11. Piecz jedną blachę na raz przez około 30-35 minut, aż ptysie będą puszyste i złocistobrązowe.
  12. Gotowe ciastka wyjmij z pieca i pozostaw do wystygnięcia.

Ptysie z dodatkiem czekolady – krem i polewa

Gdy ptysie stygną, przejdź do przygotowania kremu i polewy.

Składniki na krem:

  • 500 ml chłodnej śmietanki 36%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Śmietankę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i kakao. Dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

 

Składniki na polewę:

  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 100 ml śmietanki 30%.

 

Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Śmietankę wlej do rondla i doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj masę, aż do jej całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej polewy czekoladowej.

 

Zimne ptysie przekrój w poprzek na pół. Na dolną warstwę nakładaj krem czekoladowy. Możesz skorzystać z rękawa cukierniczego lub łyżki. Następnie nakryj krem górną warstwą ptysia i zrób na niej zygzaki z polewy czekoladowej.

 

Pyszny deser gotowy! Jeśli chcesz, możesz wypróbować także inne smakowite przepisy na desery z czekoladą. Czekają na Ciebie, np. jedyne w swoim rodzaju pancakes czekoladowe. Zastąpią klasyczne ciasto na deser lub będą wyśmienitą propozycją na drugie śniadanie.