Mając w domu kakao i czekoladę, możesz odmienić tradycyjną wersję ptysiów. Te z dodatkiem czekolady w postaci kremu czekoladowego i czekoladowej polewy na pewno podbiją Twoje serce! Sprawdź przepis już teraz.
W domowym zaciszu stworzysz odmienioną wersję tradycyjnego deseru, który pysznie smakuje i z pewnością przyciągnie uwagę gości. A tak przy okazji, czy wypróbowałeś już przepis na muffinki czekoladowe? Jeśli nie, to musisz z niego skorzystać. W środku znajdziesz kawałki cukierków z Mieszanki Wedlowskiej – prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Ciasto parzone – baza na ptysie
Ciasto parzone ma dużą wilgotność i niską zawartość mąki. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, więc na pewno sobie z nim poradzisz.
Składniki na ciasto parzone (ok. 14-15 sztuk ptysi):
- 130 g masła,
- 190 g mąki pszennej,
- 4 jajka (rozmiar M),
- 250 ml wody,
- szczypta soli.
Przygotowanie ciasta na ptysie – krok po kroku
- W rondlu z grubym dnem zagotuj wodę, masło i sól na średnim ogniu.
- Gdy zawartość się zagotuje, dodaj mąkę i ciągle mieszaj masę najlepiej drewnianą łyżką.
- Gotuj przez około 2-3 minuty, aż całość zgęstnieje. Nie bój się, jeśli na początku powstaną grudki. To normalne.
- Po kolejnych 2-3 minutach gotowania ciasto stanie się zwarte i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
- Przełóż masę do dużej miski i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- Gdy masa będzie zimna lub lekko ciepła, dodaj pierwsze jajko i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia.
- Resztę jajek dodawaj do masy pojedynczo, dopiero gdy poprzednie całkowicie się wchłonie.
- Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją do rękawa cukierniczego wyposażonego w gwiaździstą końcówkę.
- Piekarnik nagrzej do 190°C, ustaw grzanie góra i dół.
- Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia i wyciskaj na nie okrągłe gniazdka o średnicy 4-5 cm. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo w chwili pieczenia urosną.
- Piecz jedną blachę na raz przez około 30-35 minut, aż ptysie będą puszyste i złocistobrązowe.
- Gotowe ciastka wyjmij z pieca i pozostaw do wystygnięcia.
Ptysie z dodatkiem czekolady – krem i polewa
Gdy ptysie stygną, przejdź do przygotowania kremu i polewy.
Składniki na krem:
- 500 ml chłodnej śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Śmietankę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i kakao. Dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Składniki na polewę:
- 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 100 ml śmietanki 30%.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Śmietankę wlej do rondla i doprowadź do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj masę, aż do jej całkowitego rozpuszczenia i powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Zimne ptysie przekrój w poprzek na pół. Na dolną warstwę nakładaj krem czekoladowy. Możesz skorzystać z rękawa cukierniczego lub łyżki. Następnie nakryj krem górną warstwą ptysia i zrób na niej zygzaki z polewy czekoladowej.
Pyszny deser gotowy! Jeśli chcesz, możesz wypróbować także inne smakowite przepisy na desery z czekoladą. Czekają na Ciebie, np. jedyne w swoim rodzaju pancakes czekoladowe. Zastąpią klasyczne ciasto na deser lub będą wyśmienitą propozycją na drugie śniadanie.