Te mocno czekoladowe kokosanki są bardzo proste do przygotowania, a do tego niebiańsko pyszne! Czekolada, nuta wanilii i kokos. Czego jeszcze chcieć więcej? Jeśli raz wypróbujesz ten przepis, możesz mieć pewność, że z chęcią będziesz do niego wracać. Takie czekoladowe kokosanki będą doskonałym deserem lub przekąską na drugie śniadanie. Poznaj przepis!

Czekoladowe kokosanki – co musisz wiedzieć?

Czekoladowe kokosanki to jeden z najlepszych przepisów na słodkie przekąski. Jeśli korzystałeś już z przepisu na muffinki czekoladowe, możesz właściwie wykorzystać je także do zrobienia deseru z polewą. Zdecydowanie jednak warto pokusić się o poznanie nowych smaków i skorzystać z receptury na czekoladowe kokosanki. Tak naprawdę ich bazę możesz użyć do tworzenia innych smaków. Na przykład gotowe ciastka można maczać w posiekanych orzechach, nasionach sezamu, słonecznika itd. Jednak obtoczone w wiórkach kokosowych smakują naprawdę wybornie.

Ciasto na czekoladowe kokosanki – składniki i przygotowanie

Do przygotowania ciasta czekoladowego potrzebujesz:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 3 jajka (rozmiar M),
  • 300 g cukru,
  • 300 g mąki tortowej,
  • ½ laski wanilii,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ustaw tryb grzania góra-dół. Teraz możesz przejść do przygotowania czekoladowego ciasta.

 

Najpierw utrzyj mikserem masło razem z cukrem w misce, aż masa będzie jasna i puszysta. Następnie dodawaj pojedynczo jajka i miksuj, aż dobrze się połączą. Do masy wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wanilię. Dodaj mleko i wymieszaj na gładkie ciasto.

 

Ciasto wylej na prostokątną blachę (np. 25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównaj jego powierzchnię. Następnie włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na około 30 minut (nie zapomnij sprawdzić wykałaczką, czy środek został upieczony). Gotowe ciasto wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

Czekoladowe kokosanki – polewa z kokosem

Kiedy czekoladowe ciasto wystygnie, pokrój je na równe kwadraty (5×5 cm). Teraz możesz przystąpić do przygotowania polewy z kokosem. Do jej zrobienia potrzebujesz:

  • 180 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 300 g wiórek kokosowych.

 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (połam na kawałki do szklanej lub metalowej miseczki, którą włożysz do garnka z gotującą się wodą). Kwadratowe kawałki ciasta obtaczaj w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Gotowe porcje odłóż do zastygnięcia polewy.

 

Dobra rada: Jeśli chcesz uniknąć przywierania polewy do talerza, wykorzystaj metalową siatkę z piekarnika. Rozłóż pod nią papier do pieczenia i układaj na niej obtoczone ciastka. Dopiero kiedy polewa zastygnie, przełóż je na talerz.

 

Tak przygotowane mocno czekoladowe kokosanki są idealne nie tylko na deser, ale i na drugie śniadanie, podobnie jak czekoladowe pancakes. Pysznie smakują z kubkiem kakao lub mleka. Możesz je przechowywać przez kilka dni w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Najlepsze są na drugi dzień po upieczeniu.