Tort szwarcwaldzki jako deser znany był już w XIX wieku, a dziś to jeden z klasyków niemieckiego cukiernictwa. Jak się jednak okazuje to niezwykłe połączenie wiśni ze śmietaną i wiśniówką może rzeczywiście zostało poznane już w XIX wieku. Wówczas jednak nie było to w formie placka czy ciasta jako takiego, ale w formie deseru z kandyzowanymi wiśniami i czereśniami podawanymi wraz ze śmietaną. Rzeczywiście czasem było przygotowywane z dodatkiem wiśniówki. Dziś i my możemy przygotować niezwykły tort szwarcwaldzki i cieszyć się nieśmiertelnym połączeniem wiśni z dobrą czekoladą.

 

Nie zapominaj o…

 

Przygotowując tort szwarcwaldzki, tort czekoladowo-wiśniowy, musisz pamiętać, by wszystkie wiśnie były dokładnie wydrylowane. To niezwykle ważne, by móc zapewnić swoich gości, że nic im nie grozi, gdy jedzą najlepsze ciasto niemieckiego rzemieślnictwa cukierniczego w Twoim wykonaniu. Zadbaj o to i wszystkie wiśnie sprawdź osobiście. Współczesny tort szwarcwaldzki jest piętrowy i to Ty musisz zadbać, by był on stabilny i odpowiednio schłodzony.

 

Przybranie. Nie zapominaj o nim, gdyż wiele od niego zależy. Najlepiej, jeśli dokładnie będziesz trzymał się naszego przepisu, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że Twój tort będzie wyglądał tak, jak powinien.

 

Podstawowe składniki do tortu czekoladowo-wiśniowego

 

Nie zapominaj także o tym, że do przygotowania dobrego ciasta, nie tylko tortu czekoladowo-wiśniowego, potrzebujesz dobrych jakościowo produktów. Sięgnij po dobre gatunki i rodzaje. Oto, czego potrzebujesz.

  • czekolada deserowa lekko gorzka 50% E.Wedel – 50 g
  • jaja – 7 sztuk;
  • cukier – 190 g;
  • masło – 125 g;
  • mąka pszenna – 120 g;
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki;
  • kakao ciemne z Ghany E.Wedel – 30 g;
  • wiśnie w słoiku – 720 ml;
  • cynamon – ¼ łyżeczki;
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki;
  • śmietana 30% UHT – 500 g;
  • fix do śmietany – 2 opakowania;
  • cukier puder – 30 g;
  • wiśniówka szwarcwaldzka – 3 łyżki;
  • sól.

 

Przygotowanie biszkoptu na tort

 

Zacznij oczywiście od biszkoptu, który jest kręgosłupem tortu czekoladowo-wiśniowego. Czekoladę więc posiekaj, roztop w kąpieli wodnej i ostudź nieznacznie. Oddziel żółtka od białek i te drugie ubij na sztywno. Dosyp 150 g cukru, cały czas mieszając. Miękkie mało i szczyptę soli zmiksuj na kremową masę i dodaj schłodzoną już czekoladę. Całość wymieszaj.

 

Teraz dodaj żółtka u stwórz jednolity krem. Dodaj połowę już ubitych białek i wymieszaj, a następnie wrzuć mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sito oraz resztę białek. Ciasto, po jego delikatnym wymieszaniu, rozsmaruj w tortownicy. Piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni. Ostudź i podziel na trzy równe części.

 

Wiśnie – tort czekoladowo-wiśniowy

 

Teraz czas na wiśnie. Odsączone odłóż na bok, a sok zagotuj z cynamonem i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozrób na 2 łyżkach soku, by zagęścić masę. Około 15 ładnych wiśni odłóż, a pozostałe dodaj do soku i wymieszaj.

 

Tort szwarcwaldzki – dekoracja

 

Śmietanę ubij na sztywno z fixem i cukrem pudrem. Blaty skrop wiśniówką, większość wiśni rozłóż na jednym blacie i posmaruj kremem. Pozostałe wiśnie ułóż na drugim i powtórz czynność, używając także śmietanę. Sam tort wysmaruj śmietaną i przystrój zgodnie z upodobaniami.