Gdy wybieramy się na uroczystość czy organizujemy ją sami, warto łatwo i szybko stworzyć coś, co będzie nadawało chwilom wyjątkowości. Mowa o likierze z czekolady, który sprawdza się od święta, przy przyjmowaniu gości lub jako prezent. Jak wykonać prawdziwy, czekoladowy, gęsty likier?

 

Podstawowe składniki likieru czekoladowego

 

Zachowaj sobie ten szczególnie wyrafinowany alkohol na specjalne okazje lub gotuj go częściej i nie mów nikomu. Istnieje bowiem ryzyko, że nigdy nie zdołasz go odłożyć na później, ponieważ ktoś go wypije. Tak jest z likierem z czekolady. Jednak zanim go zrobisz, musisz zdawać sobie sprawę, że tworzą go tylko produkty wysokiej klasy. Likier czekoladowy od E.Wedla jest tak doskonały, ponieważ bazuje na składnikach nie tylko wysokiej jakości, takich jak czekolada z Ghany, ale także pochodzących z selekcjonowanych, uczciwych i ekologicznych upraw. Właśnie to sprawia, że Twój własny likier z czekolady odznacza się najlepszym smakiem.

 

Likier czekoladowy to wykwintny napitek, który nadaje się przy świątecznych okazjach. Robi się go stosunkowo szybko i nie ma z nim zbyt wiele pracy. Na pewno sprawi, że dany moment wyda się bardziej świąteczny, a uraczenie gości likierem z czekolady będzie dla nich prawdziwie miłą niespodzianką. Jakich składników potrzebujemy, by przygotować ten znakomity trunek?

  • 10 dag zmielonych migdałów;
  • puszka masy krówkowej o smaku waniliowym;
  • 250 ml zagęszczonego mleka;
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady E.Wedel;
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 400 ml wódki.

 

Przepis na likier czekoladowy

 

Przygotowanie wyjątkowego i niepowtarzalnego likieru z czekolady musimy zacząć od wyboru czekolady właśnie. To ona sprawi, że będzie on najbardziej niezwykły. Przedstawiamy tu szczegółowo przepis na likier z czekolady mlecznej, ale równie dobrze można wykonać wersję bardziej deserową z gorzką czekoladą lub nawet z produktem premium – z czekoladą o zawartości 80% kakao.

„W garnuszku roztapiamy czekoladę, masę krówkową oraz kakao. Jak czekolada się rozpuści i powstanie jednorodna masa, przelewamy ja do blendera. Dodajemy zimne zagęszczone mleko oraz zmielone migdały. Wszystko miksujemy. Jak masa troszeczkę przestygnie dolewamy wódkę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na jakieś pół godzimy i gotowe”.

Ten prosty przepis jest uniwersalny. Wystarczy nieco zmienić proporcje, odjąć składnik lub go dodać, by likier nabrał nieco innego charakteru. Dzięki krówce będzie on jednak gęsty, a na tym zwykle nam zależy przy zakupie likieru czekoladowego. Robiąc go samemu, możemy zaskoczyć naszych gości i podkreślić wykwintność uroczystości, której towarzyszy.

 

Dlaczego likier?

 

Wybierając likier czekoladowy dobrej jakości, będziemy cieszyć się jego smakiem i aromatem. Dodając dobre produkty, możemy przygotować napój wyjątkowy, który zaskoczy gości. Niewiele osób będzie zdawało sobie sprawę, że przygotowanie go jest tak proste. Zatem jest to przepis łatwy, szybki i niewymagający, a przy tym efektowny. Idealny na świąteczne okazje. Spróbuj.