Szukasz przepisu na delikatny i aksamitny deser, który poprawi Ci humor i pomoże pokonać chwilową chandrę? Uwielbiasz czekoladę i chcesz przygotować przysmak, który przyprawi Cię o przysłowiowy zawrót głowy? Poznaj przepis na niezwykłe czekoladowe ciasto z dodatkową czekoladą!

 

Połączenie dwóch rodzajów czekolady to zawsze doskonały wybór. Nie czekaj, aż złapie Cię głód, tylko już dziś przygotuj deser, który zaskoczy Cię swoim smakiem, aromatem oraz konsystencją!

 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem?

Zanim przystąpisz do przygotowywania tego deseru, rozgrzej piekarnik do 160℃, wysmaruj tortownicę masłem i wyłóż jej dno papierem do pieczenia.

LISTA SKŁADNIKÓW:

Ciasto:

  • 240 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 200 g masła,
  • 250 g śmietanki 30%,
  • 210 g mąki pszennej,
  • 330 g mleka,
  • 25 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 220 g cukru,
  • 8 jajek.

 

Krem:

  • 80 g Czekolady Białej E.Wedel,
  • 1000 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 16 g cukru pudru.

 

WYKONANIE CIASTA:

Gorzką czekoladę pokrój na drobne kawałki i dodaj do mleka oraz masła. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej, aby powstał gładki, czekoladowy mus. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Następnie subtelnie przesiej do jajecznej masy mąkę wraz z kakao i delikatnie wszystko wymieszaj. Na koniec wlej mus czekoladowy i powoli połącz składniki w gładkie ciasto. Tak przygotowaną masę, przelej do tortownicy. Wyrównaj wierzch i piecz przez 50 minut, aż do tak zwanego „suchego patyczka”.

Ciasto, konsystencją będzie przypominać puszyste brownie. Doskonale wilgotne, a jednocześnie lekkie jak piórko. To doskonała baza dla słodkiego kremu.

 

WYKONANIE KREMU:

Połowę śmietanki wlej do garnka z grubym dnem i podgrzej. Pokrój czekoladę na drobne kawałki i dodaj ją do ciepłego płynu. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą w gładki, kremowy mus. Następnie odstaw naczynie do lodówki.

Przygotuj dużą miskę. Wlej do niej zimną czekoladę, dodaj pozostałą śmietankę i serek mascarpone oraz delikatnie przesiej cukier puder. Ubijaj składniki do powstania aksamitnej i puszystej masy. Po wymieszaniu powinien zostawać wyraźny ślad łyżki. Tak przygotowany krem czekoladowy jest gotowy do położenia na cieście.

 

Wystudzone ciasto wyjmij z formy i przełóż na paterę. Przekrój na pół, a następnie dół posmaruj grubą warstwą kremu. Połóż na wierzch drugą część ciasta i przykryj ją kremem.

 

Jak urozmaicić czekoladowy deser?

Zastanawiasz się, jak sprawić, aby ten prosty deser nabrał niezwykłego charakteru? Sięgnij po:

  • wiśnie z syropu i nałóż je na pierwszy blat przed położeniem kremu. Owoce dodadzą ciastu miękkości, a ich kwaskowaty smak doskonale zrównoważy słodycz białej czekolady,
  • kieliszek rumu i dodaj go do kremu podczas ubijania. Wyjątkowy smak alkoholu wspaniale przełamie smak mocno czekoladowego ciasta i wywoła subtelne rumieńce na policzkach.

 

Możesz także wybrać świeże owoce, jak np. truskawki, jagody lub maliny i udekorować nimi wierzch ciasta.

 

Czekolada to zawsze świetny wybór na poobiedni deser lub uroczyste przyjęcie. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością nie skończy się na jednym kawałku!