Zastanawiasz się, czy istnieje pełen witamin i wartościowych składników odżywczych, prosty do przygotowania, a co najważniejsze, przepyszny krem czekoladowy? Oczywiście, że tak! Wystarczy sięgnąć po kilka produktów ze spiżarni i lodówki, aby w kilka minut powstał idealny dodatek do kanapek, naleśników, a także ciast i ciasteczek. Nie zwlekaj, tylko sprawdź już dziś przepis na ten krem czekoladowy!

 

Idealnie przygotowany krem czekoladowy ma gładką, aksamitną konsystencję. Łatwo się rozsmarowuje i przyjemnie rozpływa w ustach. Pieści subtelnie kubki smakowe i zapewnia rozkoszne doznania. Taki dodatek z łatwością przygotujesz ze składników, które masz w swojej spiżarni. Koniecznie musisz go wypróbować.

 

Jak zrobić krem czekoladowy z awokado?

Przygotuj wysokie naczynie i blender typu żyrafa.

 

SKŁADNIKI:

  • 300 g dojrzałego, obranego awokado bez pestki,
  • 250 g banana bez skórki,
  • 20 g Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 30 g gładkiego masła orzechowego,
  • opcjonalnie: 20 g miodu lub syropu klonowego.

 

WYKONANIE:

Awokado i banana rozgnieć widelcem na papkę. Przełóż do wysokiego naczynia. Następnie przesiej kakao i dodaj łyżkę masła orzechowego oraz opcjonalnie miodu lub syropu klonowego. Zblenduj składniki na gładką masę.

Po przygotowaniu sprawdź, czy krem jest odpowiednio słodki. Jeśli nie, dodaj więcej miodu lub syropu klonowego. Idealnie wykonany mus jest bardzo gęsty, ale mimo to doskonale rozsmarowuje się, np. na chlebie lub naleśnikach.

Czekoladę z awokado należy przechowywać w szklanym, szczelnie zamykanym słoiku i zjeść przed upływem tygodnia.

 

Jak urozmaicić smak czekoladowego kremu z awokado?

Znudził Ci się klasyczny krem czekoladowy? Chcesz przełamać słodycz przygotowanego musu? Doskonale sprawdzą się:

  • szczypta chili – ostry smak doskonale pasuje do słodkich dodatków. Odrobina pikantnego dodatku w kremie wywoła rumieńce na policzkach i sprawi, że będziesz mieć ochotę na więcej tego przysmaku,
  • skórka pomarańczowa – jej owocowy aromat i delikatny egzotyczny posmak świetnie zrównoważą słodką czekoladę. Dodatkowo skórka nada kremowi wyjątkowej konsystencji,
  • kawałki czekolady – pokrój Czekoladę Białą E.Wedel w drobną kostkę i wymieszaj z kremem. Kawałki tego słodkiego dodatku sprawią, że mus nie tylko będzie słodszy, ale również intrygujący,
  • kieliszek rumu lub wiśniowej nalewki – nuta alkoholu doskonale koresponduje z czekoladą, niezależnie od okazji. Wykorzystaj ulubiony trunek, aby nadać kremowi czekoladowemu pazura.

 

Nie bój się eksperymentować. Czekolada z awokado to świetna baza dla ciekawych dodatków.

 

Do czego wykorzystać krem czekoladowy z awokado?

Zrobiłeś za dużo czekoladowego przysmaku i zastanawiasz się, do czego go wykorzystać? Dobrym pomysłem jest użycie go jako masy do udekorowania aksamitnego i wilgotnego brownie. Świetnie podkreśli jego smak, a dodatkowo sprawi, że deser będzie pięknie prezentować się na stole. Dodaj maliny lub truskawki, a wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Możesz także wykorzystać go jako dodatek do lodów. Jego delikatna, gładka konsystencja świetnie łączy się z waniliowym lub czekoladowym deserem na zimno. Mus delikatnie rozpuszcza się na języku i wspaniale łączy z delikatnymi lodami.

 

Wypróbuj nowy przepis na krem czekoladowy, a zaskoczy Cię jego wyjątkowy smak pełen czekolady!