Szukasz pomysłu na niebanalny deser, którym oczarujesz swoich gości w te święta? Możesz po prostu postawić na klasykę i wybrać prosty przepis na babeczki czekoladowe. Ale możesz też zaszaleć i zdecydować się na coś, co zaskakuje smakiem i połączeniem składników. Creme brulee z czekoladą i konfiturą z pomarańczy to kulinarny strzał w dziesiątkę!

 

Czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia w lodówce ok. 3 h

Liczba porcji: 4

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:    

Creme brulee

  • 70 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 80 g cukru drobnego do wypieków i deserów,
  • 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 6 żółtek średniej wielkości jajek – temperatura pokojowa.

 

Konfitura pomarańczowa:

  • 120 g słodkich pomarańczy – najlepsze będą te niezbyt duże, są zazwyczaj o wiele słodsze,
  • 100 g brązowego cukru.

 

Sposób przygotowania:

  1. Creme brulee możesz przygotować w klasycznych kokilkach lub innych naczyniach, które nadają się do zapiekania w piekarniku – możesz wykorzystać też silikonowe foremki do babeczek. Deserki wyjdą wtedy mniejsze i doskonale sprawdzą się jako mono deserki na przyjęciu czy jako część słodkiego stołu.
  2. W małym garnuszku zagotuj śmietankę kremówkę, 40 g cukru i Kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dodaj pokruszoną czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% i mieszaj, aż do połączenia składników. Odstaw na kilka chwil do wystudzenia.
  3. W międzyczasie w misce wymieszaj żółtka i 40 g cukru – ucieraj do uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie powolnymi ruchami, stopniowo dodawaj śmietankę z cukrem i kakao – pamiętaj, żeby mieszać masę delikatnie, przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki, tak by nie napowietrzyć masy.
  4. Nagrzej piekarnik do 1200 Do przygotowanych foremek przelej powoli masę, pamiętaj, żeby nie wlewać masy aż po brzeg, bo w czasie pieczenia może po prostu wypłynąć. Piecz przez około 45-50 minut.
  5. Creme brulee możesz piec też w kąpieli wodnej. Wystarczy, że pod blaszką z kokilkami ułożysz drugą blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Tym sposobem deser na pewno nie wyjdzie suchy.
  6. Deserki schłodź w lodówce, przynajmniej przez trzy godziny.
  7. Kiedy deserki się chłodzą, możesz przygotować konfiturę pomarańczową. Na patelni podsmaż filetowaną pomarańczę z cukrem. Mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji. Po wystudzeniu konfiturę możesz przełożyć do słoiczka.
  8. Przed podaniem crème brulee wyciągnij z lodówki. Na powierzchnię każdego deseru wsyp łyżeczkę brązowego cukru i opal ją palnikiem cukierniczym aż utworzy się skorupka. Wyłóż łyżeczkę konfitury pomarańczowej, możesz dodać również płatki migdałów.
  9. Podawaj na zimno w kokilkach lub foremkach. Takiemu deserowi na pewno nikt się nie oprze!

 

P.S – koniecznie zobacz też przepis na kakaowe naleśniki. Są doskonałe na deser, ale i na słodkie śniadanie. Możesz także sprawdzić przepis na babkę czekoladową. Smacznego!