Szukasz pomysłu na niebanalny deser, którym oczarujesz swoich gości w te święta? Możesz po prostu postawić na klasykę i wybrać prosty przepis na babeczki czekoladowe. Ale możesz też zaszaleć i zdecydować się na coś, co zaskakuje smakiem i połączeniem składników. Creme brulee z czekoladą i konfiturą z pomarańczy to kulinarny strzał w dziesiątkę!
Czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia w lodówce ok. 3 h
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: Średni
Lista składników:
Creme brulee
- 70 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 80 g cukru drobnego do wypieków i deserów,
- 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 6 żółtek średniej wielkości jajek – temperatura pokojowa.
Konfitura pomarańczowa:
- 120 g słodkich pomarańczy – najlepsze będą te niezbyt duże, są zazwyczaj o wiele słodsze,
- 100 g brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
- Creme brulee możesz przygotować w klasycznych kokilkach lub innych naczyniach, które nadają się do zapiekania w piekarniku – możesz wykorzystać też silikonowe foremki do babeczek. Deserki wyjdą wtedy mniejsze i doskonale sprawdzą się jako mono deserki na przyjęciu czy jako część słodkiego stołu.
- W małym garnuszku zagotuj śmietankę kremówkę, 40 g cukru i Kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dodaj pokruszoną czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% i mieszaj, aż do połączenia składników. Odstaw na kilka chwil do wystudzenia.
- W międzyczasie w misce wymieszaj żółtka i 40 g cukru – ucieraj do uzyskania gęstej, puszystej masy. Następnie powolnymi ruchami, stopniowo dodawaj śmietankę z cukrem i kakao – pamiętaj, żeby mieszać masę delikatnie, przy użyciu drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki, tak by nie napowietrzyć masy.
- Nagrzej piekarnik do 1200 Do przygotowanych foremek przelej powoli masę, pamiętaj, żeby nie wlewać masy aż po brzeg, bo w czasie pieczenia może po prostu wypłynąć. Piecz przez około 45-50 minut.
- Creme brulee możesz piec też w kąpieli wodnej. Wystarczy, że pod blaszką z kokilkami ułożysz drugą blaszkę wypełnioną do połowy wodą. Tym sposobem deser na pewno nie wyjdzie suchy.
- Deserki schłodź w lodówce, przynajmniej przez trzy godziny.
- Kiedy deserki się chłodzą, możesz przygotować konfiturę pomarańczową. Na patelni podsmaż filetowaną pomarańczę z cukrem. Mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji. Po wystudzeniu konfiturę możesz przełożyć do słoiczka.
- Przed podaniem crème brulee wyciągnij z lodówki. Na powierzchnię każdego deseru wsyp łyżeczkę brązowego cukru i opal ją palnikiem cukierniczym aż utworzy się skorupka. Wyłóż łyżeczkę konfitury pomarańczowej, możesz dodać również płatki migdałów.
- Podawaj na zimno w kokilkach lub foremkach. Takiemu deserowi na pewno nikt się nie oprze!
P.S – koniecznie zobacz też przepis na kakaowe naleśniki. Są doskonałe na deser, ale i na słodkie śniadanie. Możesz także sprawdzić przepis na babkę czekoladową. Smacznego!