Chatka puchatka, nazywana również chatką Baby Jagi, to tak naprawdę bardzo prosty sernik bez pieczenia, który zachwyci nie tylko najmłodszych. Kiedy wypróbowałaś już wszystkie przepisy na najlepsze desery i znasz je na pamięć, a brioszki pieczesz w każdą niedzielę – koniecznie musisz spróbować innej odsłony czekolady!

 

Czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia ok. 12 godzin

Liczba porcji: 10

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:    

Masa serowa:
* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

  • 700 g twarogu dwukrotnie mielonego – najlepiej użyć tego z wiaderka,
  • 150 g masła,
  • 90 g cukru pudru,
  • 3 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Galaretka:

  • opakowanie galaretki truskawkowej (ale możesz też użyć każdego innego smaku),
  • 300 ml wody.

 

Polewa czekoladowa:

  • 80 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 80 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%.

 

Dodatkowo:

  • 220 g kruchych herbatników – około 36 sztuk,
  • kolorowa posypka cukrowa.

 

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania ciasta chatka puchatka potrzebujesz: mikser, keksówkę o wymiarach 21 x 12 cm, miskę, folię aluminiową.
  2. Zacznij od przygotowania galaretki, by na spokojnie mogła stężeć. Wymieszaj proszek galaretki z wrzątkiem i wlej do wyłożonej folią aluminiową keksówki. Wstaw do lodówki.
  3. Teraz możesz przygotować masę serową. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową!
  4. W dużej misce ucieraj masło, stopniowo dodawaj cukier puder i ser. Wszystko przez cały czas mieszaj mikserem tak, by składniki dokładnie się ze sobą połączyły.
  5. Z tak przygotowanej masy odłóż 1/3. Przełóż do innej miski, dodaj kakao ciemne z Ghany E.Wedel i chwilę mieszaj mikserem.
  6. Czas na złożenie chatki. Proces może wydawać się nieco skomplikowany, ale nie martw się – to tak naprawdę bardzo prosta sprawa. Wystarczy, że będziesz wykonywać instrukcję krok po kroku.
  7. Rozłóż folię aluminiową i ułóż na niej warstwę herbatników – 3 rzędy po 6 ciastek. Następnie posmaruj je masą serową z kakao. Na masie połóż kolejną, taką samą warstwę herbatników i wyłóż pozostałą masę serową.
  8. Galaretkę w keksówce pokrój na grube paski – ok. 3 cm. Jeden pasek ułóż na środku masy serowej. Teraz sprawnym ruchem, trzymając folię aluminiową, złóż zewnętrzne warstwy herbatników do środka, tak by powstała chatka. Możesz docisnąć je łyżką, żeby lepiej się uformowały. Tak przygotowaną chatkę możesz dla bezpieczeństwa jeszcze raz owinąć folią i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin – najlepiej na całą noc.
  9. Gotową chatkę oblej polewą – w rondelku rozpuść czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% i czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną ze śmietanką kremówką i mieszaj do połączenia składników.
  10. Wierzch chatki puchatka posyp kolorową cukrową posypką. Ciasto bez problemu ukroisz zwykłym nożem, a kształt zachwyci każdego. Smacznego!

 

Jeśli chcesz więcej czekoladowej przyjemności, wypróbuj pancakes czekoladowe lub muffinki czekoladowe. Przepis na nie, nie wymaga zbyt dużo czasu. Przekonaj się!