Masz ochotę na ciężkie i mocno czekoladowe ciasto? Brownie w tej roli sprawdzi się znakomicie. Poniżej znajdziesz przetestowany przepis, dzięki któremu wykonasz przepyszne ciasto – szybko i z łatwością. Możesz być pewna, że w takim wydaniu bardzo szybko zniknie z talerza.
To ciasto czekoladowe, które wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Jego historia jest dość długa – jeśli chodzi o brownie, przepis pierwszy raz został opublikowany w 1904 roku. Wszystkie współczesne receptury nawiązują do tradycji, dzięki czemu to ciasto czekoladowe zachowuje swoją intensywność i ciężkość.
Ciasto brownie – przepis klasyczny
Czekoladowe brownie to ciasto, którego przygotowanie jest szybkie i proste. Poradzisz sobie z nim nawet wtedy, gdy nie masz wybitnych umiejętności cukierniczych. Najważniejsze to postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami i trzymanie się ilości składników.
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 200 g masła,
- 3 jajka,
- 250 g cukru (może być cukier kokosowy),
- 135 g mąki,
- szczypta soli.
W rondelku umieść masło i roztop na małym ogniu. Dwie czekolady połam na kosteczki, a następnie dodaj do masła. Mieszaj do czasu, gdy się roztopią. Odstaw z ognia.
W misce zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i masło. Ponownie zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i sól, a następnie dokładnie wymieszaj, aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji.
Nagrzej piekarnik do 160oC. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej o wymiarach 21 x 28 cm). Resztę czekolady zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta.
Wstaw formę do piekarnika. Piecz przez ok. 35 minut.
A może ciasto brownie z czerwonej fasoli?
Jeśli chcesz przygotować ciasto czekoladowe brownie w wersji fit, skorzystaj z poniższego przepisu. Nawet nie zauważysz braku mąki czy cukru. Szybko też przekonasz się, że pyszne ciasta czekoladowe wcale nie muszą być bardzo kaloryczne.
Składniki:
- 240 g fasoli czerwonej z puszki,
- 1 duży dojrzały banan,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki oleju,
- 1,5 łyżki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu lub innego naturalnego słodzika,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Fasolę dokładnie przepłucz na sitku pod ciepłą wodą. Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie zblenduj na gładką masę.
Tak przygotowane ciasto umieść w formie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez ok. 45 minut (do suchego patyczka) – z włączonymi grzałkami góra-dół (bez termoobiegu).
Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
Jeśli chcesz, czekoladowe brownie możesz udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje w towarzystwie musu owocowego, np. malinowego albo lodów. Dodatki są dowolne – wybierz te, które lubisz.