Zbliżają się urodziny, które chcesz uświetnić własnoręcznie wykonanym tortem? Nic nie stoi na przeszkodzie – możesz przygotować go samodzielnie, korzystając ze sprawdzonej receptury. Poniżej znajdziesz przepis na tort czekoladowy – sprawdzony i prosty w przygotowaniu.

Do tej pory tort czekoladowy zamawiałaś z cukierni? Wydawało Ci się, że pyszny tort wykonany samodzielnie nie jest w zasięgu Twoich możliwości? Czas przełamać swoje obawy, przygotowując smaczny wypiek. Postępując zgodnie ze wskazówkami, uda Ci się wykonać pyszny tort czekoladowy.

Intensywny w smaku tort czekoladowy – przepis

To przepis na tort w mocno czekoladowym wydaniu. Wypiek będzie ciężki, intensywny, ale miękki. Stanowi idealną propozycję dla osób będących miłośnikami czekolady w każdym wydaniu.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70%,
  • 200 g masła
  • 250 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 65 g kakao,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki likieru kawowego.

W rondelku umieść masło i mleko, a następnie podgrzewaj do rozpuszczenia masła. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj – tak, by powstał gładki sos czekoladowy. Odstaw do ostygnięcia.

Do drugiego naczynia dodaj przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

Sos czekoladowy przelej do większej miski. Dodaj jajka i cukier, a następnie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Dodaj suche składniki i likier kawowy. Całość wymieszaj ponownie.

Trzy tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do nich ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g gorzkiej czekolady min. 70%.

Mleko skondensowane umieść w garnku z wodą i gotuj przez ok. 3 godziny – do uzyskania masy karmelowej.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodne, a następnie odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Masę karmelową umieść w misce i zmiksuj. Stopniowo dodawaj roztopioną czekoladę (może być ciepła, ale nie gorąca). Miksuj cały czas, by uzyskać gładki krem czekoladowy.

Blaty przełóż kremem czekoladowym. Częścią kremu wysmaruj boki oraz wierzch. Przystąp do dekoracji – tutaj możesz puścić wodze fantazji. Tort czekoladowy świetnie będzie wyglądać ozdobiony kawałkami czekoladek, krówek, trufli itp. Możesz także nieco złagodzić intensywny smak poprzez dekorację świeżymi owocami, np. jagodami, malinami, truskawkami.

Ciekawym pomysłem będzie ozdobienie czekoladowymi rurkami. Przygotujesz je samodzielnie:

  • rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej,
  • wylej czekoladę na stalową blaszkę,
  • poczekaj do delikatnego zastygnięcia,
  • formuj rurki z czekolady, zeskrobując masę nożem; trzymaj go ostrą stroną do dołu – niemal pionowo.

Tort czekoladowy schładzaj w lodówce – najlepiej przez kilka godzin, dzięki temu krem zgęstnieje.  Pamiętaj, by przechowywać go w lodówce. Najlepiej będzie smakował wyjęty z chłodnego miejsca na ok. 45-60 minut przed podaniem – będzie przyjemnie miękki.

To tort czekoladowy, którego wykonanie jest naprawdę proste. Spróbuj, a przekonasz się, że i w Tobie drzemie potencjał cukiernika.