Jesteś smakoszem klasycznego bloku czekoladowego – z herbatnikami i bakaliami? Co powiesz na jego białą wersję, która w smaku zbliżona jest do białej czekolady? Całość wzbogacona żurawiną i prażonymi pistacjami zapewnia podniebieniu prawdziwą przyjemność. Poznaj sprawdzony przepis, by przekonać się, która wersja tego kultowego deseru bardziej do ciebie przemawia.

 

Blok czekoladowy przeżywa swoją drugą młodość. Deser znany z czasów PRL powraca do łask, ciesząc się dużym uznaniem. Nie ma się czemu dziwić – mocno czekoladowy, z dodatkiem mnóstwa bakalii i chrupiących herbatników, rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa. Co jednak powiesz na to, aby odrobinę zmodyfikować klasyczny blok czekoladowy? Przepis znajdziesz poniżej.

Biały blok czekoladowy – przepis

Przygotowanie bloku czekoladowego w wersji białej jest tak samo proste i szybkie jak przyrządzenie klasycznego deseru.

 

Niezbędne składniki to:

  • 1 kostka masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ½ szklanka mleka,
  • ½ dużego opakowania mleka pełnego w proszku,
  • 1 szklanka pistacji prażonych niesolonych,
  • 1 szklanka żurawiny,
  • 1 opakowanie herbatników.

Z powyższych ilości przygotujesz blok czekoladowy mieszczący się w standardowej formie keksowej.

 

Postępowanie krok po kroku:

  1. W garnku umieść mleko, masło i cukier. Składniki podgrzewaj do momentu, w którym cukier się rozpuści i powstanie idealnie gładka masa. Odstaw ją do ostudzenia.
  2. Do jeszcze ciepłej masy dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj energicznym ruchem – pozwoli to pozbyć się grudek.
  3. Do masy dodaj pokrojone na mniejsze kawałki: pistacje i żurawinę. Całość wymieszaj.
  4. Gdy masa będzie już chłodna, dodaj pokruszone herbatniki.
  5. Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  6. Masę czekoladową przelej do keksówki i wyrównaj powierzchnię.
  7. Wstaw do lodówki na kilka godzin – najlepiej całą noc.

Smacznego!

O czym pamiętać, przygotowując blok czekoladowy w białej wersji?

Tak samo jak przygotowujesz brownie w innej wersji, tak i przy bloku czekoladowym warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach. Pozwoli to uniknąć ewentualnych błędów.

  • Zastosuj mleko w proszku – mleko granulowane się nie nadaje, ponieważ zostawia po sobie grudki, których nie da się wymieszać.
  • Dostosuj ilość cukru – jeśli dajesz więcej żurawiny suszonej oraz herbatniki, wówczas możesz zredukować ilość cukru. W przeciwnym razie blok czekoladowy może być zbyt słodki.
  • Zwróć uwagę na pistacje – niech będą niesolone. W przeciwnym razie deser będzie nieprzyjemnie słony.
  • Wyjmij blok czekoladowy przed podaniem – niech nabierze temperatury pokojowej, aby można było go łatwo pokroić.

Chociaż biały blok czekoladowy z żurawiną i pistacjami to wyśmienity deser, to dodatki, których do niego użyjesz, możesz bez problemu zmieniać. Wypróbuj także blok w wersji z migdałami oraz skórką pomarańczową, owocami kandyzowanymi czy kawałkami drobno posiekanej czekolady gorzkiej. Możliwości jest naprawdę wiele – wszystko zależy od twoich smakowych upodobań!