Masz ochotę na coś słodkiego? Coś, czego przygotowanie nie zajmie kilku godzin, lecz właściwie od razu będzie można skosztować deseru? Oto przepis na szybkie ciasto czekoladowe, którego smak wzbogaci dodatek rodzynek. Przygotuj je jeszcze dziś!

 

Jest wiele przepisów na ciasto czekoladowe, których czas przygotowania jest różny. Niektóre są bardziej pracochłonne, dlatego wiele osób z nich rezygnuje – szczególnie, jeśli dysponują zaledwie 30-40 minutami. W tak krótkim czasie można przyrządzić nie tylko najprostsze brownie, ale również i inne wypieki.

Jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe z rodzynkami?

Jeśli musisz przyrządzić coś słodkiego w krótkim czasie, bo na przykład wpadają goście z niezapowiedzianą wizytą, to szybkie ciasto czekoladowe będzie idealne.

 

Niezbędne składniki to:

  • 1 kostka masła,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • 4 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 1 małe opakowanie rodzynek,
  • 60 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki przechowywane w lodówce miały temperaturę pokojową.

 

Ilość cukru możesz zmniejszyć, jeśli dodajesz więcej rodzynek. Jeżeli natomiast czekoladę mleczną chcesz zastąpić gorzką, możesz dodać odrobinę więcej cukru.

 

Sposób postępowania krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C i ustaw go na tryb grzania góra-dół.
  2. Mąkę i kakao przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz sodę. Wymieszaj.
  3. Miękkie masło ucieraj z cukrem przez kilka minut – aż do uzyskania puszystej masy.
  4. Zmniejsz obroty miksera i do masy maślanej dodawaj po jednym jajku. Mieszaj aż do dokładnego połączenia się składników.
  5. Przesiane składniki sypkie dodawaj do masy w dwóch etapach, a następnie wymieszaj do połączenia.
  6. Do surowego ciasta dodaj posiekaną drobno czekoladę oraz rodzynki. Wymieszaj.
  7. Ciasto przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez 80 minut – do suchego patyczka.
  9. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!

Jak i z czym podawać ciasto czekoladowe?

Chociaż ciasto czekoladowe z rodzynkami jest bardzo pyszne, musisz uzbroić się w cierpliwość. Wypiek powinien dobrze ostygnąć przed pokrojeniem – w przeciwnym razie kawałki rozpadną się na mniejsze części.

Czas oczekiwania może ci jednak umilić przygotowywanie dowolnych dekoracji ciasta.

 

Może to być:

  • polewa z mlecznej czekolady z zatopionymi rodzynkami,
  • polewa z białej czekolady z zatopionymi orzeszkami ziemnymi,
  • lukier na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Niezależnie od tego, jaki wariant wybierzesz, ciasto czekoladowe warto podać z:

  • gałką lodów śmietankowych, waniliowych lub czekoladowych,
  • bitą śmietaną i posypką czekoladową.

Całość będzie doskonale komponować się z kawą – na ciepło lub w wersji mrożonej.

Ciasto czekoladowe z rodzynkami to jeden z ulubionych wypieków. Jest doceniany nie tylko za szybkość i prostotę przygotowania, ale przede wszystkim za wspaniały smak.