Wiele osób na pytanie „czym jest bajaderka?”, odpowiada: „wszystkim”. Jednak bajaderka, która przez wiele lat uznawana była za deser nieco mniej wykwintny i raczej nie serwowany na salonach, teraz jest fajnym, prostym i szybkim ciastkiem, które może zaskoczyć Cię smakiem. Poznaj przepis na nietypową bajaderkę.
Podstawowe składniki na łatwe ciasto czekoladowe – bajaderka
Bajaderka jest niewątpliwie ciastkiem bardzo prostym w przygotowaniu, do tego niezwykle różnorodnym i smacznym. Wielu bardzo lubi bajaderki, które mają nietypowy smak i często niezwykłą konsystencję, ale potrafią być dziełami sztuki cukierniczej. Zachwyć się i Ty tym prostym ciastem czekoladowym. Bajaderka bywa nazywana także w niektórych regionach truflami. Jest ona specjalnością cukierniczą, która składa się głównie z tłuszczu, cukru, migdałów lub orzechów, kakao i czekolady oraz kilku rzeczy innych, które cukiernikowi wpadną do ręki. Jej powierzchnia jest całkowicie pokryta kruszonką z czekolady lub polewą czekoladową.
Już w dawnym słowniku Doroszewskiego przeczytamy, że bajaderką nazywano „gatunek ciastka z okruchów cukierniczych”. Historia bajaderki jest nieznana. Pojawia się tam, gdzie istnieje dobre cukiernictwo. Jest to w rzeczywistości ciastko z odpadków cukierniczych, które ma dodatek kakao, nierzadko alkoholu oraz orzeszków ziemnych.
By je wykonać, przygotuj:
- 900 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek, itp. (bez dodatków, kremów i mas);
- pół szklanki mleka;
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki bakalii;
- 1 słoik gęstego dżemu, około 350-400 g;
- 125 g masła;
- 3-4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
- Czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel.
Przygotowanie prostego ciasta czekoladowego – bajaderki
Zaczynamy od ciastek, ciasteczek czy muffinek. Wszystko trzeba pokruszyć na dość drobne kawałki, czasem bardzo, czasem mniej – ważne, by były nieregularne. Wszystko wsypuje się do naczynia. Warto dodać tu trochę suchych herbatników, ale nie jest to konieczne.
Zagotowujemy razem masło, mleko, cukier oraz kakao. Trzeba zrobić to delikatnie i z wyczuciem, by nie powstały grudki. Następnie masę musimy wystudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami i ciastami. Dodajemy także dżem, ewentualnie masło orzechowe czy alkohol. Do tego dorzucamy bakalie. Całość trzeba zagnieść do powstania jednolitej masy.
To proste ciasto czekoladowe należy uformować. Z powstałej masy tworzy się kulki – ich ilość będzie zależała od tego, jaką wielkość będziemy chcieli uzyskać. Następnie trzeba obtoczyć je w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie. Można dorzucić na wierzch garść orzechów lub wiórków kokosowych. Schłodzić w lodówce i podawać.
Ciastko, którego nikt nie chce?
Wielu wydaje się, że bajaderka to proste ciasto czekoladowe, które nie jest przesadnie lubiane. Ten przepis udowadnia jednak, że może być ono smaczne, niezwykle różnorodne i zaskakujące, także w kwestii konsystencji. Bajaderka to symbol tego, że z niczego można także czasem przygotować coś naprawdę nieodstającego od bardziej wyszukanych cukierniczych wypieków. Warto zatem spróbować ją przyrządzić. Zapraszamy do eksperymentów!