Własnoręcznie wykonane lody są trudnym, ale pysznym deserem. Idealnie kremowe, doskonale zmrożone i wyjątkowo smaczne, bo wykonane z najwyższej jakości produktów. Z pewnością w przygotowaniu takiego rarytasu pomoże specjalna maszyna, a więc popularny Thermomix. Czym jest i jak przygotować w nim lody o smaku czekoladowym?

 

Co to jest Thermomix?

 

Lody czekoladowe Thermomix wykonuje samodzielnie. To uniwersalna i bardzo pomocna maszyna. Czym jest i jak działa? Thermomix to wszechstronne urządzenie kuchenne, które łączy w sobie kilka funkcji. Posiada charakterystykę wielu zwykle niezbędnych w kuchni i przy gotowaniu akcesoriów. Jego działanie gwarantuje profesjonalne i wygodne gotowanie. I to w każdym domu, w tym w Twojej kuchni. To właśnie takie wyposażenie sprawia, że jest idealny także do przygotowania lodów o smaku czekoladowym.

 

Thermoprzepisy na lody czekoladowe Thermomix

 

Warto podkreslić, że przepis dokładnie odwzorowuje sposób działania Thermomixa. Lody czekoladowe Thermomix nie są trudne do wykonania. Maszynę wystarczy włączyć, a chwilę później pojawia się masa, której potrzebujesz. W tym wypadku przygotuj:

  • 250 g mleka zagęszczonego niesłodzonego;
  • 370 g śmietany 30%;
  • 200 g mlecznej czekolady E.Wedel;
  • 100 g gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel.

 

Thermomix lody czekoladowe – jak wykonać?

 

Dodaj do naczynia Thermomix mleko. Dorzuć połamaną na kawałki (lub pokrojoną) czekoladę. Rozpuść całość razem ustawiając na Thermomixie czas 9 minut, temperaturę 70 stopni oraz 2 obroty. Po wszystkim całą masę wylej z naczynia urządzenia i zostaw aż do ostygnięcia. Następnie misę Thermomixu dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Załóż oryginalną część zwaną motylkiem i wlej śmietanę.

 

Pamiętaj, że powinna być naprawdę mocno chłodna. Śmietanę ubijaj przez 2 minuty przy 4 obrotach. Co ważne, czas ubijania śmietany ma prawo być różny. W tym przepisie konieczne jest więc obserwowanie stanu masy. Kiedy już śmietana będzie ubita, nastaw Thermomix na 40 sekund i na 3 obroty. Teraz dolewaj powoli schłodzoną czekoladę, którą roztapiałeś z mlekiem. Całą masę przelej do naczynia i zamroź. Tak prosto można otrzymać lody o smaku, którego nigdy się nie zapomni. Ale to nie jedyny przepis na dziś…

 

Przepis na lody czekoladowe Thermomix

 

Poniżej przedstawiamy także przepis alternatywny. Tutaj potrzebujemy:

  • 4 żółtka;
  • 1 szczypta soli;
  • 150 g cukru;
  • 200 g śmietany, min. 30%;
  • 400 g pełnotłustego mleka;
  • 50 g gorzkiego kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 100 g mocno gorzkiej czekolady 80% E.Wedel.

 

Przygotowanie lodów czekoladowych w Thermomixie

 

Aby przygotować ten przepis, potrzebujemy przejść przez cztery etapy.

Do naczynia Thermomixa odpowiadającego za miksowanie włóż gorzką czekoladę. Nastepnie rozdrobnij ją przez 5 sekund przy 8 obrotach. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 8 minut w temperaturze 90 stopni i przy ustawionych 2 obrotach. Całą masę przelej do foremki (może być aluminiowa lub silikonowa) tak, by miała wysokość maksymalnie 4 centymetrów, by móc ją zmrozić. Przykryj folią spożywczą. Zanim odstawisz do zamrożenia, pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie włóż pół porcji do naczynia miksującego Thermomixa, zmiksuj całość prze 15 sekund przy 9 obrotach. W kolejnym etapie ubijaj masę przy pomocy kopystki przez 30 sekund. Ustaw  6 obrotów. Przełóż lody do miski i powtórz czynność z drugą częścią masy.

Lody czekoladowe Thermomix gotowe – smacznej zabawy!