Ciastka czekoladowe niejedno mają imię. Ich wyjątkowość polega nie tylko na doskonałym smaku, ale również uniwersalności. Możesz wzbogacić je wieloma dodatkami, dzięki czemu nabiorą zupełnie innego charakteru. Za przykład mogą posłużyć czekoladowe ciastka z dodatkiem karmelizowanej gruszki. Poznaj przepis i sprawdź, czy takie połączenie wpisuje się w smakowe preferencje twojego podniebienia.

 

Jeśli chodzi o słodkie wypieki, w których króluje czekolada, dużą popularnością cieszy się brownie. Nie ma się czemu dziwić, jest intensywne w smaku i przyjemnie wilgotne. Warto jednak od czasu do czasu skusić się na inne desery, bo mogą okazać się ogromnym zaskoczeniem.

Karmelizowane gruszki – tajemnica smaku ciastek czekoladowych

„Inność” ciastek czekoladowych tkwi w dodatku karmelizowanych gruszek. To one stanowią zwieńczenie tego deseru, nadając mu wyjątkowości.

 

Przygotowanie karmelizowanych gruszek sprowadza się do zaledwie kilku kroków.

  1. Gruszki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozpuść masło, a następnie dodaj cukier.
  3. Gdy całość zacznie się karmelizować, dodaj gruszki.
  4. Zdejmij je z patelni, gdy będą zarumienione.

 

Karmelizowane gruszki możesz wykorzystać nie tylko w przepisie na czekoladowe ciastka. Świetnie sprawdzą się jako dodatek, gdy przygotowujesz szybkie ciasto czekoladowe.

Czekoladowe ciasta z gruszkami – jak je przygotować?

Ciastka czekoladowe z gruszkami to deser, który zyskał przychylność wielu osób – nie tylko wiernych miłośników czekolady. Dodatek karmelizowanych gruszek nadaje im lekkiej słodyczy. To wszystko sprawia, że – wyłożone na paterę – znikają w krótkim czasie.

 

Składniki na ciastka czekoladowe:

  • 200 g cukru drobnego do wypieków,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 135 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 135 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%.

 

Z powyższych proporcji składników uda Ci się przygotować ok. 15 ciasteczek. Wiele jednak zależy od tego, jakiej wielkości finalnie będą. Warto jednak postawić na nieco większe ciastka – po to, aby wyłożyć na wierzch nieco większą ilość kawałków karmelizowanych gruszek.

 

Aby skrócić czas przygotowywania ciastek, czekoladę warto nieco wcześniej zetrzeć na tarce lub pokroić drobno.

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą i jasną masę.
  2. Dodawaj po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
  3. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiej, a następnie dodaj do masy maślano-jajecznej. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  4. Dodaj kawałki gorzkiej czekolady i ponownie wymieszaj.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wykładaj porcjami ciasto. Delikatnie je spłaszcz, aby otrzymać grubsze krążki.
  6. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC (termoobieg) i piecz przez ok. 10 minut.
  7. Odstaw do ostudzenia.
  8. Z czekolady mlecznej przygotuj polewę – najlepiej w kąpieli wodnej. Ostudzoną, wysmaruj wierzch ciasteczek, a następnie wyłóż gruszki.
  9. Gdy całość ostygnie bardziej, polej niewielką ilością karmelu i odstaw do zastygnięcia.

 

Ciastka czekoladowe z gruszkami podawaj w towarzystwie kawy lub herbaty. Smacznego!