Szukasz pomysłu na pyszny, szybki w przygotowaniu, ale oryginalny deser? Muffiny czekoladowe z pigwą zaskakują kompozycją smaku, w którym słodycz zostaje przełamana delikatną kwaskowatością. Poznaj sprawdzony przepis i przygotuj niebanalne babeczki czekoladowe.

 

Jeśli uwielbiasz czekoladę, ale chcesz zaserwować sobie i swoim gościom coś innego niż, na przykład blok czekoladowy, przepis na muffiny czekoladowe z pigwą będzie strzałem w dziesiątkę. Przyjemnie słodkie, ale jednocześnie delikatnie kwaskowate, przypadną do gustu każdemu.

Pigwa – owoc o wielu możliwościach

Pigwa, nazywana również polską cytryną, jest coraz bardziej doceniana. Słusznie, ponieważ z owoców pigwowca można przygotować wiele pysznych przetworów, w tym konfitury. Już niewielki jej dodatek do ciasta sprawia, że nabiera ono wyjątkowego smaku.

 

Aby przygotować konfiturę z pigwy będziesz potrzebować:

  • 1 kg owoców,
  • ½ kg cukru.

 

Umyte i osuszone owoce pigwy przekrój na połówki, a następnie usuń gniazda nasienne. Pokrój je w półplasterki. Przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Podsmażaj, cały czas mieszając. Po kilkunastu minutach – gdy masa będzie miała konsystencję gęstego syropu – konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć i postaw do góry dnem – gdy wieczko się dobrze zassie, nie będzie wymagana dodatkowa pasteryzacja.

Muffiny czekoladowe z pigwą – przepis

Jeśli dysponujesz chociaż jednym słoiczkiem konfitury pigwowej, możesz wykorzystać ją do przyrządzenia muffinek czekoladowych.

 

Na przygotowanie ok. 12 sztuk babeczek będziesz potrzebować:

  • 175 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 175 g cukru,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 12 łyżeczek konfitury z owoców pigwowca.

 

Jeżeli nie posiadasz konfitury, możesz zastąpić ją kandyzowanymi owocami pigwowca. Wówczas ich kawałki należy dodać do ciasta – już po połączeniu wszystkich składników.

 

Zadbaj o to, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem – aż do uzyskania puszystej masy.
  2. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając masę.
  3. Powoli dodawaj mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną.
  4. Dodaj jogurt oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladę.
  5. Całość wymieszaj – tylko do połączenia składników.
  6. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej nałóż niewielką ilość ciasta, a następnie 1 łyżeczkę konfitury. Zalej niewielką ilością ciasta – tak, aby całość sięgała do 2/3 wysokości papilotki.
  7. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (tryb góra i dół) i piecz przez ok. 20 minut.
  8. Przed upływem czasu, przeprowadź test tzw. suchego patyczka. Ciasto musi od niego swobodnie odchodzić, ale nie powinno być tak mokre, jak w przypadku brownie.

Muffiny czekoladowe z pigwą podawaj po ostygnięciu. Smacznego!