Sezon na śliwki trwa od końca lipca aż do października. Warto więc wykorzystać te owoce do przyrządzania prostych, ale niezwykle smacznych deserów. Szczególnie że niektóre z nich przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut, czego przykładem jest proste czekoladowe ciasto ze śliwkami. Poznaj sprawdzony przepis.
Śliwki kojarzą się przede wszystkim z powidłami oraz kompotami. Tymczasem nieprzetworzone owoce świetnie sprawdzają się jako dodatek do wypieków. Za przykład może posłużyć szybkie ciasto czekoladowe. Przepis na wilgotne i lekkie ciasto wymaga dostępu do zaledwie kilku składników.
Śliwki – owoce, w których drzemie ogromny potencjał
Śliwki są owocami, które – chociaż są gotowe do spożycia bezpośrednio po zerwaniu z drzewa i umyciu – świetnie nadają się do przetwarzania. Można z nich przygotować m.in.:
- Powidła,
- śliwki w zalewie octowej,
- suszone śliwki,
Ponadto wydrylowane owoce można mrozić i przechowywać do 12 miesięcy w bardzo niskiej temperaturze. Pozwala to na ich wykorzystanie także poza szczytem sezonu.
Ciasto czekoladowe ze śliwkami – jak je przygotować?
Potrzebujesz zaledwie kilkunastu minut, aby przygotować to szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem śliwek. Dzięki temu wypiek ten świetnie sprawdzi się wówczas, gdy niebawem mają zjawić się goście, którzy zapowiedzieli się z niewielkim wyprzedzeniem.
Do przyrządzenia ciasta czekoladowego będziesz potrzebować następujących ilości produktów spożywczych:
- 560 g mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 200 g miękkiego masła,
- 300 g cukru drobnego do wypieków,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek.
Najważniejsze jest to, aby masło przyjęło temperaturę pokojową. Dzięki temu jego ucieranie na puszystą masę będzie dużo łatwiejsze.
- Masło utrzyj z cukrem – do uzyskania puszystej i jasnej masy.
- Dodaj jajka – jedno po drugim, nadal ucierając.
- Do masy maślano-jajecznej dodaj mleko.
- Połącz mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przesiej do miski ze składnikami mokrymi. Całość wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej ciasto.
- Na wierzchu ułóż połówki śliwek, delikatnie je wciskając – tak, aby odrobinę zatopiły się w cieście.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C (tryb grzania góra i dół). Piecz przez ok. 50 minut.
- Na krótko przed końcem, sprawdź stopień wypieczenia ciasta. Wbity patyczek drewniany powinien być suchy – surowe ciasto nie może się do niego przyklejać.
Brownie czy ciasto czekoladowe ze śliwkami?
Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami, choć mocno czekoladowe, nieco różni się o klasycznego brownie. Bardziej przypomina murzynka niż wypiek rodem z Ameryki.
Ucierane ciasto ma lekką i bardziej puszystą konsystencję. Natomiast brownie jest ciężkie i zbite – nie bez powodu przypomina zakalec (taka jest bowiem „geneza” tego wypieku).
Warto zatem przygotować oba desery i osobiście przekonać się, która wersja ciasta czekoladowego bardziej przypadnie Ci do gustu.