Słodka i aromatyczna czekoladowa polewa to bardzo ważny element wielu tradycyjnych wypieków. Stanowi zwieńczenie ciast, ciasteczek, babeczek lub muffinków. Chociaż wydaje się stosunkowo prostym dodatkiem do wypieków, istnieje wiele szkół i sposobów przygotowywania polewy. Dziś prezentujemy 5 przepisów, które zawsze się sprawdzają.

1. Najprostsza czekoladowa polewa – roztapiamy tabliczkę czekolady

Pierwsze miejsce na naszej liście zajmie przepis ekspresowy. W końcu nie zawsze dysponujemy odpowiednią ilością czasu, aby poświęcić go przygotowywaniu polewy. Tym razem kluczem do sukcesu będzie odpowiedni dobór czekolady. Polewa czekoladowa będzie bowiem składała się wyłącznie z rozpuszczonej tabliczki czekolady. Dlatego warto postawić na produkt wysokiej jakości. Nasza propozycja to czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel, która powinna przypaść do gustu zarówno miłośnikom mlecznej, jak i gorzkiej czekolady. Tabliczkę wystarczy podzielić na kostki i umieścić w kąpieli wodnej pilnując, abym miska nie stykała się bezpośrednio z wrzącą wodą, lecz z parą wodną. Jeszcze szybszym sposobem na roztapianie czekolady jest użycie kuchenki mikrofalowej.

2. Czekoladowa polewa z masła i kakao

Pyszna czekoladowa polewa może powstać także w wyniku połączenia dobrej jakości kakao (np. kakao ciemne z Ghany E.Wedel) z masłem i mlekiem. Na 100 gramów masła powinno przypaść około 3 łyżki kakao oraz trzy łyżki mleka. Niezbędny będzie oczywiście także cukier puder. Pół szklanki powinno wystarczyć do przygotowania słodkiej polewy. Masło należy rozpuścić w rondlu, a następnie dodać do niego cukier puder i mleko. Po roztopieniu i wymieszaniu się składników naczynie należy zdjąć z gazu i wymieszać z trzema łyżkami kakao. Po lekkim ostudzeniu polewa może trafić prosto na ciasto.

3. Błyszcząca polewa z czekolady

Jeśli zależy nam na efekcie wizualnym w postaci błyszczącej polewy, warto dodatkowo zastosować żelatynę. Przygotowania powinny przebiegać dokładnie jak w poprzednim przepisie z tą różnicą, że najpierw łyżeczkę żelatyny zalewamy około trzema łyżkami wrzątku. Po zdjęciu rondelka z ognia oprócz kakao, do masy dodajemy także żelatynę i jeszcze raz mieszamy wszystkie składniki. Tak przygotowana czekoladowa polewa nie tylko zachwyca oko błyskiem, ale również nie kruszy się.

4. Intensywna polewa czekoladowa

Z udziałem masła możemy przyrządzić także intensywną czekoladową polewę, która sprawdzi się, jeśli zależy nam na grubej warstwie. Tym razem skorzystamy ze 100 g masła oraz dwóch tabliczek czekolady. Ciekawy efekt osiągniemy, wybierając jedną mleczną oraz jedną gorzką czekoladę. Przygotowanie jest bardzo proste. Masło, podobnie jak w poprzednich przepisach roztapiamy w rondelku, a gdy będzie gorące, naczynie zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego podzieloną na kostki czekoladę. Mieszanie składników przyspieszy proces jej topienia. Gorąca czekoladowa polewa może teraz wylądować na cieście lub torcie.

5. Polewa z białej czekolady

W przypadku niektórych wypieków lepiej sprawdzi się polewa z białej czekolady. Jej przygotowanie może przebiegać dokładnie tak samo jak w poprzednim przepisie, ale istnieje również wersja, w której 100 g masła zastępujemy śmietaną kremówką. Wystarczy około 50 ml. Wówczas lepiej rezygnować z rondla na rzecz w kąpieli wodnej, aby śmietanka się nie zważyła. Gdy będzie gorąca, wystarczy dodać do niej podzieloną na kostki czekoladę i dokładnie wymieszać składniki. Polewa z białej czekolady świetnie sprawdzi się na przykład jako dodatek do tradycyjnych babek wielkanocnych.