W polskiej tradycji gorąca czekolada jako napój występuje raczej w łagodnej słodkiej wersji. Jednak czekolada do picia jest znana i lubiana w wielu zakątkach świata, a w każdej jego części przyrządza się ją nieco inaczej. Dziś prezentujemy wyjątkową latynoamerykańską wersję. Czekolada do picia z chilli jest popularna w Meksyku, natomiast w naszej szerokości geograficznej świetnie nadaje się na długie zimowe i jesienne wieczory. Oto sprawdzony przepis na ten wspaniały napój!

Czekolada do picia z chilli – jak wybrać odpowiednie składniki?

Najlepsza czekolada do picia powstaje z roztopionej gorzkiej czekolady w tabliczce. Bardzo istotne są proporcje pomiędzy mlekiem i słodyczą a kakaową goryczkę. Nasza rekomendacja to czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel, która zawiera idealną ilość kakao do przygotowania pysznego napoju. Miłośnicy bardziej wytrawnych smaków mogą ewentualnie sięgnąć po czekoladę mocno gorzką 80% tego samego producenta. Przygotowując napój z jednej tabliczki czekolady, aby uzyskać odpowiednią gęstość, należy użyć 300 ml mleka.

Osobną kwestię stanowi odpowiednia porcja chili. Czekoladę pijemy zwykle powoli delektując się każdym łykiem, który rozgrzewa kolejno nasze podniebienie, a następnie resztę ciała. Niezależnie od tego, czy używamy sproszkowanej i papryczki chili z torebki, czy rozdrobnionych płatków chili, optymalny efekt uzyskany wykorzystując około 1/4 łyżeczki. Większe proporcje są zarezerwowane dla osób przyzwyczajonych do ostrzejszej kuchni i pikantnych smaków. Z czasem każdy miłośnik tego pysznego napoju znajdzie swoje ulubione proporcje.

Czekolada do picia z chili świetnie smakuje z przyprawą korzenną, na przykład cynamonem. Rozgrzewający i aromatyczny napój z powodzeniem przygotujemy zarówno korzystając z laski cynamonu, jak i połowy łyżeczki przyprawy w proszku.

Sekrety topienia czekolady

Tabliczkę czekolady należy podzielić na kostki i roztopić w kąpieli wodnej. Miska powinna spocząć na garnku w taki sposób, aby kąpiel odbywała się na parze, a naczynie nie stykało się z wrzącą wodą. Nie należy dopuszczać do sytuacji, w której czekolada się zagotuje.

Przygotowujemy rozgrzewający napój!

W tym samym czasie w rondelku można podgrzewać mleko wraz z laską cynamonu lub przyprawą w proszku. W obu przypadkach czekolada do picia z chili powinna smakować wyśmienicie. Ciepłe mleko wlewamy do naczynia z czekoladą delikatnie mieszając składniki. W tym czasie można już pozbyć się laski cynamonu. Do napoju należy w tym momencie dodać paprykę chili. Teraz wystarczy energicznie mieszać, aby na jego powierzchni powstała delikatna pianka. Będzie to oznaczało, że czekolada do picia jest już gotowa i można ją przelać do kubeczka lub filiżanek.

Czekolada do picia z chili może zostać dodatkowo wzbogacona o inne składniki. Napój stosunkowo często serwuje się na przykład z bitą śmietaną, jednak nie chodzi wyłącznie o względy estetyczne. Delikatna chłodna śmietana łagodzi pikantny wyrazisty smak przypraw. Do popularnych dodatków należą natomiast oprócz cynamonu także imbir i gałka muszkatołowa.