Masz ochotę na coś słodkiego, ale pieczenie ciast nie wchodzi w grę? Ciekawym pomysłem są rogaliki z czekoladą – przyrządzisz je szybko, wykorzystując gotowe już ciasto francuskie. Poznaj sprawdzone przepisy od mistrzów cukiernictwa.

Gotowe ciasto francuskie warto mieć zawsze pod ręką. Świetnie sprawdza się, gdy goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą, a szafka ze słodkościami świeci pustkami. Warto je wykorzystać także wtedy, gdy dopadnie Cię ochota na smaczne ciastko, jednak nie masz chęci na przygotowywanie skomplikowanych wypieków.

Szybkie rogaliki z gotowym kremem czekoladowym

Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą z pewnością podbiją podniebienie nawet najbardziej wymagającego łasucha. Są nie tylko smaczne, ale i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • kawałki drobno posiekanej czekolady, np. E. Wedel Czekolada Gorzka Klasyczna 64%,
  • 1 opakowanie gotowego kremu, np. E. Wedel Krem wedlowski czekoladowy.

Z ciasta francuskiego wytnij trójkąty. Każdy z nich posmaruj grubą warstwą kremu czekoladowego. Dorzuć kilka kawałków posiekanej czekolady. Zwiń – zaczynając od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Wywiń, nadając kształt księżyca.

Wierzch rogalików posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez ok. 15-20 minut – aż ciastka zarumienią się.

Rogaliki z kawałkami czekolady

Nie masz gotowego kremu czekoladowego? Nie musisz rezygnować z przygotowania rogalików z ciasta francuskiego – wystarczy tabliczka prawdziwej czekolady.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 1 tabliczka czekolady, np. E. Wedel Czekolada Mleczna.

Rozwiń arkusz ciasta francuskiego i wykrawaj z niego trójkąty. Na każdym płacie ciasta wyłóż kawałek czekolady. Zawiń w rogaliki – zaczynając od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Nadaj kształt księżyca.

Rogaliki wyłożone na blaszce wysmaruj roztrzepanym jajkiem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez ok. 15 minut – aż do zarumienienia.

Rogaliki z kremem czekoladowym i powidłami

Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą możesz przygotować w wersji z powidłami. Taki dodatek przełamie słodycz, co będzie stanowić doskonałą odmianę od intensywnie czekoladowych wypieków.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 8 łyżeczek kremu czekoladowego, np. E. Wedel Krem wedlowski czekoladowy,
  • 8 łyżeczek śliwkowych powideł,
  • 1 jajko.

Arkusz ciasta francuskiego podziel na trójkąty. Na każdy z nich nałóż po 1 łyżeczce kremu czekoladowego i powideł. Posyp posiekanymi orzechami. Zwiń trójkąt w rożek, nadając mu kształt księżyca. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z rogalikami włóż do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez ok. 15 minut – aż ciastka zarumienią się.

Gotowe ciasto francuskie to doskonała baza do przyrządzenia szybkich i smacznych wypieków. Możesz przygotować z niego bardzo kruche i mocno czekoladowe rogaliki, które rozpływają się w ustach.