Raffaello ma wielu miłośników. Słodycz ta stanowi inspirację do stworzenia wielu innych, bardziej skomplikowanych deserów. Na bazie podobnych składników można upiec m.in. tort, który okazale się prezentuje i niepowtarzalnie smakuje.

Tort Raffaello to połączenie smaku kokosa i białej czekolady w okazałym wydaniu. Z powodzeniem sprawdzi się on na stole podczas ważnych uroczystości, takich jak urodziny czy rocznice. To świetne rozwiązanie dla osób, które kochają słodkie, kremowe desery.

Jak przygotować tort Raffaello?

Tort Raffaello to dość skomplikowany wypiek – do jego przygotowania konieczne jest upieczenie biszkoptu, przygotowanie masy kokosowej oraz warstwy owocowej. Gotowy deser prezentuje się jednak niezwykle okazale i smakuje niepowtarzalnie.

Składniki na masę kokosową:

  • 400 ml mleka (najlepiej kokosowego),
  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 100 g cukru pudru,
  • 700 g serka mascarpone,
  • 2,5 tabliczki czekolady białej E.Wedel.

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek,
  • 180 g cukru,
  • 140 g mąki,
  • 60 g mąki ziemniaczanej.

Składniki na warstwę owocową:

  • 340 g truskawek,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 5 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g dżemu truskawkowego.

Sposób przygotowania:

Ubijaj białka z cukrem do momentu, aż staną się gęste i błyszczące. Stopniowo dodawaj żółtka i mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przelej masę na biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut.

W trakcie pieczenia biszkoptu zagotuj mleko w garnku i dodaj do niego wiórki kokosowe. Gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. W tym czasie wiórki powinny wchłonąć mleko. Odstaw z ognia i dodaj czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Ostudź i włóż do lodówki. Zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i dodaj do zimnej masy kokosowej.

Umyj truskawki i pozbądź się szypułek. Wrzuć je do garnka, dodaj sok z cytryny, dżem i mąkę ziemniaczaną. Zagotuj całość. Gotową masę zostaw do przestudzenia.

Gotowy biszkopt przekrój i przełóż go masą kokosową i owocową – w dowolnej kolejności. Ciasto możesz również nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Jak zmodyfikować przepis na tort Raffaello?

Tort czekoladowy inspirowany Raffaello można wzbogacić również dodatkiem alkoholu. Najlepiej sprawdzi się likier amaretto. Warto wykorzystać go do nasączenia biszkoptu przed przełożeniem go pozostałymi składnikami. Należy przy tym pamiętać, aby wymieszać likier z wodą, by w cieście nie znalazło się zbyt dużo alkoholu.

Amaretto sprawdzi się także doskonale jako składnik masy kokosowej. Biały mus czekoladowy z wiórkami można wzbogacić tym dodatkiem po zdjęciu z ognia.

Ważna jest również odpowiednia dekoracja tortu. Na jego wierzchu warto położyć kuleczki typu rafaello. W ten sposób można nawiązać do smaku deseru, a jednocześnie nadać mu bardzo charakterystyczny wygląd. Doskonale sprawdzą się też świeże truskawki przekrojone na mniejsze kawałki. Jeśli nie lubisz truskawek, zawsze możesz zastąpić je innymi owocami, np. wiśniami, malinami czy śliwkami. Ważne, by były to owoce dość kwaśne, przełamujące słodycz białej czekolady.

Smacznego!