Często w ciągu dnia masz ochotę na coś słodkiego? Może spodziewasz się gości i chciałbyś ich zaskoczyć ich zupełnie nowym deserem, którego jeszcze nie mieli okazji kosztować? Warto postawić na sprawdzoną słodką przekąskę, która zawsze wychodzi. Banana split to pomysł na szybki i udany deser.

 

Łatwe przepisy kulinarne wcale nie muszą być banalne. Przykładem na to jest banana split z polewą czekoladową. To błyskawiczny deser, który zaskakuje swoim smakiem. Połączenie banana z gorzką czekoladą, czego można chcieć więcej? Jedynie kilku gałek lodów dla ochłody, które warto dodać do deseru nie tylko w gorące dni. Całość udekorowana samodzielnie zrobioną bitą śmietaną i pysznymi, świeżymi owocami. To brzmi dobre… a smakuje jeszcze lepiej!

 

Składniki potrzebne do przygotowania bananowego deseru

Żeby przygotować banana split z polewą czekoladową nawiązujący do oryginalnego smaku, wybierz produkty wysokiej jakości. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że deser zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie.

 

Produkty potrzebne do przygotowania idealnego bananowego deseru to:

  • 4 duże banany,
  • 480 ml śmietanki do deserów 36%,
  • 400 ml lodów – Lody E.Wedel OH! Truskawkowe, Lody E.Wedel OH! Ptasie Mleczko Waniliowe, Lody E.Wedel OH! Czekoladowe,
  • 45 g cukru trzcinowego,
  • 120 g malin,
  • 120 g ananasa,
  • 120 g truskawek,
  • 120 g jagód,
  • 45 g masła,
  • 200 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.

Przygotowanie deseru krok po kroku

Jeżeli masz wszystkie niezbędne produkty do deseru, to możesz zacząć go przygotowywać. Postępując krok po kroku, masz pewność, że zawsze Ci się uda.

 

  1. Wszystkie przygotowane owoce dokładnie wypłucz w wodzie i osusz. Z truskawek zdejmij szypułki, a ananasa obierz – najlepiej za pomocą specjalnego akcesorium.
  2. Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż.
  3. Na patelni rozpuść masło oraz cukier. Pamiętaj, aby cały czas je mieszać, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Zmniejsz ogień pod patelnią i przełóż na nią przygotowane wcześniej banany. Smaż je do momentu, aż zmienią swój kolor i się zarumienią.
  5. Zdejmij przygotowane banany z patelni na talerz i pozostaw je do wystygnięcia.
  6. Odmierz 180 ml schłodzonej śmietany i przy pomocy miksera na wysokich obrotach dokładnie ją ubij. Wyjmij również z zamrażalnika Lody E.Wedel OH! Truskawkowe, Lody E.Wedel OH! Ptasie Mleczko Waniliowe, Lody E.Wedel OH! Czekoladowe.
  7. Czekoladę Lekko Gorzką 50% E.Wedel połam na drobne kawałki. Do osobnego garnuszka przelej pozostałą śmietanę wraz z czekoladą i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się czekolady i połączenia obu składników. Odstaw do ostygnięcia.
  8. Na głębszym talerzu lub półmisku ułóż ostygniętego banana. Wokół niego wyłóż ulubione lody oraz bitą śmietanę. Całość udekoruj owocami i polej przygotowaną czekoladową polewą.

 

Banana split z polewą czekoladową to pyszna wariacja na temat owoców z dodatkiem ulubionych lodów oraz czekolady. Wystarczy kilkanaście minut, aby przygotować świetnie wyglądający deser, który zachwyci Twoich bliskich. Jest on idealny na każdą porę roku, w szczególności na ciepłe dni.