Często w ciągu dnia masz ochotę na coś słodkiego? Może spodziewasz się gości i chciałbyś ich zaskoczyć ich zupełnie nowym deserem, którego jeszcze nie mieli okazji kosztować? Warto postawić na sprawdzoną słodką przekąskę, która zawsze wychodzi. Banana split to pomysł na szybki i udany deser.
Łatwe przepisy kulinarne wcale nie muszą być banalne. Przykładem na to jest banana split z polewą czekoladową. To błyskawiczny deser, który zaskakuje swoim smakiem. Połączenie banana z gorzką czekoladą, czego można chcieć więcej? Jedynie kilku gałek lodów dla ochłody, które warto dodać do deseru nie tylko w gorące dni. Całość udekorowana samodzielnie zrobioną bitą śmietaną i pysznymi, świeżymi owocami. To brzmi dobre… a smakuje jeszcze lepiej!
Składniki potrzebne do przygotowania bananowego deseru
Żeby przygotować banana split z polewą czekoladową nawiązujący do oryginalnego smaku, wybierz produkty wysokiej jakości. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że deser zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Produkty potrzebne do przygotowania idealnego bananowego deseru to:
- 4 duże banany,
- 480 ml śmietanki do deserów 36%,
- 400 ml lodów – Lody E.Wedel OH! Truskawkowe, Lody E.Wedel OH! Ptasie Mleczko Waniliowe, Lody E.Wedel OH! Czekoladowe,
- 45 g cukru trzcinowego,
- 120 g malin,
- 120 g ananasa,
- 120 g truskawek,
- 120 g jagód,
- 45 g masła,
- 200 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel.
Przygotowanie deseru krok po kroku
Jeżeli masz wszystkie niezbędne produkty do deseru, to możesz zacząć go przygotowywać. Postępując krok po kroku, masz pewność, że zawsze Ci się uda.
- Wszystkie przygotowane owoce dokładnie wypłucz w wodzie i osusz. Z truskawek zdejmij szypułki, a ananasa obierz – najlepiej za pomocą specjalnego akcesorium.
- Banany obierz ze skórki i przekrój wzdłuż.
- Na patelni rozpuść masło oraz cukier. Pamiętaj, aby cały czas je mieszać, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zmniejsz ogień pod patelnią i przełóż na nią przygotowane wcześniej banany. Smaż je do momentu, aż zmienią swój kolor i się zarumienią.
- Zdejmij przygotowane banany z patelni na talerz i pozostaw je do wystygnięcia.
- Odmierz 180 ml schłodzonej śmietany i przy pomocy miksera na wysokich obrotach dokładnie ją ubij. Wyjmij również z zamrażalnika Lody E.Wedel OH! Truskawkowe, Lody E.Wedel OH! Ptasie Mleczko Waniliowe, Lody E.Wedel OH! Czekoladowe.
- Czekoladę Lekko Gorzką 50% E.Wedel połam na drobne kawałki. Do osobnego garnuszka przelej pozostałą śmietanę wraz z czekoladą i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się czekolady i połączenia obu składników. Odstaw do ostygnięcia.
- Na głębszym talerzu lub półmisku ułóż ostygniętego banana. Wokół niego wyłóż ulubione lody oraz bitą śmietanę. Całość udekoruj owocami i polej przygotowaną czekoladową polewą.
Banana split z polewą czekoladową to pyszna wariacja na temat owoców z dodatkiem ulubionych lodów oraz czekolady. Wystarczy kilkanaście minut, aby przygotować świetnie wyglądający deser, który zachwyci Twoich bliskich. Jest on idealny na każdą porę roku, w szczególności na ciepłe dni.