Miłośnicy słodkich przekąsek ciągle poszukują nowych przepisów, łatwych i sprawdzonych, dzięki którym poznają nowe warianty czekoladowych deserów. Jeżeli należysz do tej grupy i poszukujesz sprawdzonej receptury, to trafiłeś idealnie. Sięgnij na czekoladowe przysmaki bez pieczenia.

 

Parfait z czekoladą to słodka przekąska, której trudno się jest oprzeć. Potocznie deser ten określa się przekładańcem, ze względu na układ poszczególnych warstw. Zachwyci Cię nie tylko smakiem, ale również wyglądem. To jedna z propozycji deserów bez pieczenia. Drugą jest natomiast mus. Wybierz jedną ze sprawdzonych receptur.

Składniki i przygotowanie słodkiego parfait z czekoladą

Zanim przystąpisz do przygotowywania deseru, sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki. Postaw na produkty sprawdzone, wysokiej jakości, które zagwarantują Ci udany deser. Będziesz potrzebować:

  • 160 ml mleka,
  • 320 ml śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • 30 g cukru,
  • 2 tabliczki Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 5 g ekstraktu waniliowego,
  • 3 tabliczki Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 120 g masła.

 

Deser jest łatwy w przygotowaniu, postępuj zgodnie z przepisem.

  1. Czekoladę Klasyczną Gorzką 64% E.Wedel połam na drobne kawałki i dodaj do niej 50 ml śmietanki 30%. Połącz je w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Mleko zagotuj w osobnym naczyniu, a następnie odstaw na bok.
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem oraz ekstraktem waniliowym. Następnie przy pomocy miksera na wysokich obrotach ubij.
  4. Do ubitych żółtek stopniowo wlewaj ciepłe mleko. Pamiętaj, aby cały czas mieszać masę, aż do momentu uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji. Odstaw na bok do ostygnięcia.
  5. Pozostałą śmietankę 30% ubij mikserem na wysokich obrotach. Dodaj do niej ostudzoną masę.
  6. Do małych miseczek nakładaj partie masy tak, aby zużyć jej połowę. Wstaw je do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Drugą połowę masy wstaw do lodówki.
  7. Po upłynięciu dwóch godzin, w osobnym naczyniu umieść 250 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel oraz masło. Całość podgrzej do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstaw do przestudzenia.
  8. Wyjmij z zamrażalnika miseczki z kremem i przełóż do nich przygotowaną rozpuszczoną czekoladę. Następnie wyłóż na nią drugą połowę masy, która była schowana w lodówce.
  9. 50 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel zetrzyj na tarce. Wiórkami udekoruj gotowe parfait.

Pyszny mus czekoladowy w kilku krokach

Mus czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku produktów spożywczych i małe miseczki.

  • 6 jajek,
  • 180 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g masła.

 

Przygotowanie musu czekoladowego jest bardzo łatwe, zatem do dzieła!

 

  1. Czekoladę Gorzką Klasyczną 64% E.Wedel połam na drobne kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Oddziel żółtka od białek. Do przestudzonej masy dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Po połączeniu się składników cały czas mieszając, dodawaj stopniowo cukier puder.
  3. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do masy i dokładnie wymieszaj szpatułką.
  4. Gotową masę przełóż do salaterek lub szklanek i odstaw do lodówki na godzinę do zastygnięcia.

 

Smacznego!