Połączenie czekolady i owoców to dla wielu recepta na pierwszorzędny deser. Te składniki podane w formie miękkiego i aromatycznego ciasta na pewno Cię oczarują! W poniższym przepisie świetnie sprawdzają się brzoskwinie. Można wykorzystać świeże lub takie z syropu, których atutem jest to, że są dostępne przez cały rok, zawsze soczyste i aromatyczne. Sprawdź przepis!

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – dlaczego warto?

Szybkie ciasto czekoladowe to fantastyczny sposób na umilenie sobie dnia. Zamiast jednak wykorzystywać tradycyjny przepis na babkę czekoladową, murzynka czy brownie, następnym razem wypróbuj poniższy przepis na ciasto z owocami. Jest ono znacznie bardziej wilgotne i lekkie, a jednocześnie sycące. Świetnie zaspokaja apetyt na słodycze i oferuje ciekawą kombinację konsystencji oraz smaków. Brzoskwinie świetnie pasują do tego przepisu ze względu na swoją naturalną słodycz i zwartą strukturę. Podczas pieczenia nie uwalniają zbyt dużej ilości wody, dzięki czemu ciasto pozostaje zwarte, a jednocześnie bardzo miękkie. Wykorzystaj owoce świeże lub z puszki – w każdym przypadku deser będzie tak samo smaczny!

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – składniki

Do przygotowania tego pysznego wypieku potrzebujesz:

  • 2 jajka,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 szklankę mleka (w temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki letniej wody,
  • ½ szklanki oleju,
  • 3-4 świeże brzoskwinie lub puszkę brzoskwiń w syropie,
  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 2 łyżki miękkiego masła.

 

Proporcje wystarczą na przygotowanie ciasta w dużej blaszce (20×30) lub tortownicy (26-27 cm średnicy).

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – przygotowanie

Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od owoców. Brzoskwinie obierz, odpestkuj i pokrój w niezbyt dużą kostkę lub też odsącz z zalewy i pokrój. Odstaw na bok, najlepiej na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Pozostałe czynności zajmą Ci zaledwie kilka chwil! Postępuj według poniższych kroków.

  1. W misie miksera umieść jajka i cukier. Ubij na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę.
  2. Następnie dodaj jednocześnie pozostałe składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wodę, mleko i olej. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.
  3. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180° Przelej masę do formy i wyrównaj wierzch. Następnie wyłóż na nią owoce, delikatnie wciskając. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut – do suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.
  4. Przygotuj polewę – rozpuść w rondelku o grubym dnie lub mikrofalówce połamaną czekoladę z masłem. Wymieszaj, a gdy masa będzie gładka, polej nią ciasto, tworząc esy-floresy. Alternatywnie możesz podać wypiek bez polewy, posypany tylko cukrem pudrem.

 

Następnie pozostaje już tylko pokroić i podawać! Szukasz innych czekoladowych przepisów, które zaspokoją Twoją chęć na słodycze? Wypróbuj kakaowe naleśniki świetne na śniadanie lub podwieczorek.