Połączenie czekolady i owoców to dla wielu recepta na pierwszorzędny deser. Te składniki podane w formie miękkiego i aromatycznego ciasta na pewno Cię oczarują! W poniższym przepisie świetnie sprawdzają się brzoskwinie. Można wykorzystać świeże lub takie z syropu, których atutem jest to, że są dostępne przez cały rok, zawsze soczyste i aromatyczne. Sprawdź przepis!
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – dlaczego warto?
Szybkie ciasto czekoladowe to fantastyczny sposób na umilenie sobie dnia. Zamiast jednak wykorzystywać tradycyjny przepis na babkę czekoladową, murzynka czy brownie, następnym razem wypróbuj poniższy przepis na ciasto z owocami. Jest ono znacznie bardziej wilgotne i lekkie, a jednocześnie sycące. Świetnie zaspokaja apetyt na słodycze i oferuje ciekawą kombinację konsystencji oraz smaków. Brzoskwinie świetnie pasują do tego przepisu ze względu na swoją naturalną słodycz i zwartą strukturę. Podczas pieczenia nie uwalniają zbyt dużej ilości wody, dzięki czemu ciasto pozostaje zwarte, a jednocześnie bardzo miękkie. Wykorzystaj owoce świeże lub z puszki – w każdym przypadku deser będzie tak samo smaczny!
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – składniki
Do przygotowania tego pysznego wypieku potrzebujesz:
- 2 jajka,
- 1 ½ szklanki cukru,
- 2 ½ szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 6 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 szklankę mleka (w temperaturze pokojowej)
- ½ szklanki letniej wody,
- ½ szklanki oleju,
- 3-4 świeże brzoskwinie lub puszkę brzoskwiń w syropie,
- 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 2 łyżki miękkiego masła.
Proporcje wystarczą na przygotowanie ciasta w dużej blaszce (20×30) lub tortownicy (26-27 cm średnicy).
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami – przygotowanie
Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od owoców. Brzoskwinie obierz, odpestkuj i pokrój w niezbyt dużą kostkę lub też odsącz z zalewy i pokrój. Odstaw na bok, najlepiej na sitku, by pozbyć się nadmiaru soku. Pozostałe czynności zajmą Ci zaledwie kilka chwil! Postępuj według poniższych kroków.
- W misie miksera umieść jajka i cukier. Ubij na wysokich obrotach na puszystą, jasną masę.
- Następnie dodaj jednocześnie pozostałe składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wodę, mleko i olej. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.
- Wyłóż formę papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180° Przelej masę do formy i wyrównaj wierzch. Następnie wyłóż na nią owoce, delikatnie wciskając. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut – do suchego patyczka. Następnie wyjmij i wystudź.
- Przygotuj polewę – rozpuść w rondelku o grubym dnie lub mikrofalówce połamaną czekoladę z masłem. Wymieszaj, a gdy masa będzie gładka, polej nią ciasto, tworząc esy-floresy. Alternatywnie możesz podać wypiek bez polewy, posypany tylko cukrem pudrem.
Następnie pozostaje już tylko pokroić i podawać! Szukasz innych czekoladowych przepisów, które zaspokoją Twoją chęć na słodycze? Wypróbuj kakaowe naleśniki świetne na śniadanie lub podwieczorek.